Rapporter om amerikansk skattehöjning får aktiemarknaden att falla

By: Jayson Derrick
Jayson Derrick
Jayson bor i Montreal med sin fru och dotter, älskar att titta på hockey och är på en livslång… read more.
on apr 22, 2021
  • Amerikanska aktier föll ikväll efter en rapport om högre skatter från Biden-administrationen.
  • Enligt Bloombergs källor överväger Vita huset att fördubbla skattesatsen för kapitalvinster.
  • Amerikaner som tjänar över 1 miljon dollar kan se sin skattesats öka från 20% till så mycket som 43,4%,

USA:s president Joe Biden föreslår att amerikaner som tjänar över 1 miljon dollar ska betala en skatt på 43,4% för alla kapitalvinster, enligt Bloomberg News källor. Den ännu inte bekräftade rapporten fick omedelbart amerikanska aktier att falla.

Skatteplanen är ännu inte bekräftad

Vita huset har ännu inte officiellt meddelat en skattehöjning för förmögna amerikaner. Om uppgifterna är korrekta kommer amerikaner med en sjusiffrig inkomst att se sin skattesats för kapitalvinster stiga från 20% till 39,6%. En separat skatt på 3,8% för investeringsintäkter för att finansiera före detta president Barack Obamas ”Obamacare”-initiativ kommer att förbli på plats.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Kombinationen av den reviderade skattesatsen för kapitalvinster och Obamacare-skatten skulle innebära att kapitalvinster kan beskattas med en högre skattesats än den högsta lönekategorin, enligt Bloomberg.

Biden, den tidigare vicepresidenten och den livslånga demokratiska politikern, har bedrivit en kampanj för vad han beskrivit som ett mer rättvist skattesystem. Med tanke på demokraternas fulla kontroll över USA:s hus och senat, utgår investerare ifrån att det i stort sett är klart att skattehöjningen sker innan år 2022.

Vid den sista kontrollen hade Dow Jones Industrial Average fallit med 356 punkter eller 1,04%. S&P 500-indexet sjönk med 42 punkter eller 0,99% och Nasdaq sjönk med 1,02%, eller 141 punkter. Kanadensiska aktier dalade också efter nyheterna men i mindre utsträckning. TSX-indexet sjönk med 0,73% eller 139 punkter.

Inledande reaktion: ”En betydande kostnad”, ”marknadskorrigering”

Cresset Capital Managements Founding Partner och CIO Jack Ablin berättade för CNBC att Vita husets potentiella fördubbling av skatten utgör en ”betydande kostnadsökning för långsiktiga investerare.”

Han sa att investerare förväntas sälja sina investeringar innan förslaget övergår till lag nästa år.

Mark Yusko, VD och chef för Morgan Creek Capital berättade separat för CNBC att investerarkoncentration i tillväxtaktier kan utgöra ett problem. Han sa att tillväxtaktier stått för en stor del av vinsterna under de senaste åren och amerikaner som skulle bli föremål för en högre skatt sitter på ”betydande vinster” till nuvarande priser.

”Rädslan för högre kapitalvinster skulle kunna motivera försäljning av dessa bolag och utlösa en marknadskorrigering, så vissa investerare kommer att försöka att ligga före det potentiella steget genom att sälja eller säkra genom blankning.”

Samtidigt uppmanar republikanerna president Biden att ändra sin redan tillkännagivna infrastrukturplan på 2 biljoner dollar och fokusera på broar, flygplatser, vägar och vattenlagring. Den andra sidan av den politiska gången förespråkar inte heller några skattehöjningar.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust