Priset på majs når 8-årstopp när Kinas aptit ökar

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… read more.
on apr 26, 2021
  • Majspriset ligger på den högsta nivån på 8 år på 657,50 dollar.
  • Ökningen beror på Kinas ökande aptit för spannmålsimport som för närvarande ligger på en rekordhög nivå.
  • Torka i Brasilien har ytterligare stöttat majspriserna.

Majspriset stängde fredagens session på den högsta nivån på åtta år till följd av ökande efterfrågan från Kina. För dig som vill investera i råvaror stöder det ogynnsamma vädret i Brasilien priserna ytterligare.

Majspriset

Kinas köpiver

Kina arbetar för att minska sitt beroende av importat spannmål. År 2022 förväntas dess globala majsköp minska till 15 miljoner ton. Även om det kommer att innebära en stor nedskärning så är det ändå den näst högsta siffran någonsin.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

I dagsläget har Kinas köpiver pressat upp majspriset till sin högsta nivå sedan juni 2013. Detta är efter att USA antydde att Kina förväntas köpa rekordmängder av spannmål från olika globala marknader i år. På onsdag uppgav USDA:s kontor i Peking att landets majsimport under den pågående säsongen ligger på 28 miljoner ton. Det är rekord sett till de senaste 60 åren. Kinas stora aptit på spannmål har drivits av den pågående återhämtningen av landets svinuppfödning efter den dödliga afrikanska svinpesten.

Brasiliens ogynnsamma väder

Majspriset stöds ytterligare av torra väderförhållanden i Brasilien. Den stora majsexportörens andra majsskörd för säsongen har drabbats av otillräcklig nederbörd. Detta har ökat tillgångsbekymren på majsmarknaden. Därefter har vissa boskapsodlare vänt sig till vete som ett alternativt foder. Veteterminerna har också stigit och avslutade fredagens session på en 7-årstopp på 712,84 dollar.

Majspriset: tekniska utsikter

Med ett pris på 657,50 dollar handlas majset på sin högsta nivå sedan juni 2013. Sedan början av denna månad har priset stigit med cirka 16,62%. På 4-timmarsdiagrammet handlas det över de 14- och 28-dagars exponentiella glidande medelvärdena. Dessutom, med en RSI på 78.30, ligger priset i det överköpta territoriet.

Majspriset kommer sannolikt att dra tillbaka till 650 dollar innan det går högre. Under den punkten skulle nästa mål vara 640 och 626,68 dollar. Om priset skjuter upp kan det nå 660 dollar innan det tvingas till en korrigerande tillbakadragning. Därefter kommer tjurarna att få tillräckligt med energi för att driva upp det till 670 dollar.

Majspriset
Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust