Är maj en bra månad att köpa råolja?

By: Stanko Iliev
Stanko Iliev
Stanko ägnar sig åt att förse investerare med relevant information som kan användas för att ta bra investeringsbeslut. Han… read more.
on apr 28, 2021
  • Råoljepriset steg igår.
  • OPEC kan öppna för en viss ökning av oljeproduktionen från och med den 1 maj.
  • Om priset faller under stödet vid 60 dollar kan nästa mål ligga runt 58 dollar.

Råoljepriset steg igår efter nyheten om att OPEC kan tillåta att vis ökning av oljeproduktionen från den 1 maj. Priset på råolja fortsätter att handla över stödnivån vid 60 dollar, men de ökande antalet covid-19-fall och nya restriktiva åtgärder i vissa delar i världen kan minska efterfrågan på olja avsevärt.

Grundläggande analys: OPEC kan öppna för en ökning av oljeproduktionen trots situationen i Indien

Råoljepriset steg efter nyheten om att OPEC kan tillåta att viss ökning av oljeproduktionen från den 1 maj. Detta tyder på att OPEC räknar med en starkare återhämtning av oljeefterfrågan under andra halvåret i år.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Organisationen för oljeexportländerna planerar ändå att hålla ett fullständigt ministermöte idag, eftersom det också finns viss oro kring det ökande antalet covid-19-fall i Indien. OPEC håller sin prognos för oljeefterfrågan oförändrad för tillfället, men nya restriktioner på många håll i världen och oro över nya covid-19-utbrott i Indien utgör ett problem.

Indien är världens tredje största råimportör och en ökning av infektionsantalet medför en risk för återhämtningen av oljebehovet.

”Möjligheten att en ökning av OPEC+-produktionen kan kombineras med en försvagad efterfrågan på olja i Asien antyder ett möjligt slut på restriktionerna för det globala oljeutbudsöverskottet som har stöttat komplexet det senaste året,” säger Jim Ritterbusch, president för Ritterbusch och Associates.

Bekymmer över de långsamma vaccinationskampanjerna i många delar av världen är fortfarande ett problem. Butiker, kaféer och restauranger är stängda i många länder och den globala kampen mot covid-19 fortsätter.

EU har vaccinerat mindre än 14% av befolkningen och det ekonomiska sentimentet försämrades i takt med att ytterligare en virusvåg lamslog lokala företag. ING Economics förväntar sig att OPEC kommer att stå fast vid sin plan idag trots att det finns en del oro kring efterfrågan.

Teknisk analys: 60 dollar representerar en stark supportnivå

Datakälla: tradingview.com

Råoljepriset ökade igår, men om priset faller under stödet vid 60 dollar så skulle det vara en tydlig säljsignal och nästa mål kan ligga runt 58 dollar. Den första motståndsnivån ligger vid cirka 65 dollar och om priset bryter över denna nivå skulle det vara en signal att handla råolja och då ligger vägen fri upp till 70 dollar.

För närvarande är den positiva trenden intakt, men nya restriktioner världen över och oro över ökad covid-19-smitta i Indien utgör ett problem för råoljepriset.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust