Prisanalys av guld i maj efter en stark april

By: Stanko Iliev
Stanko Iliev
Stanko ägnar sig åt att förse investerare med relevant information som kan användas för att ta bra investeringsbeslut. Han… read more.
on apr 29, 2021
  • Priset på denna ädelmetall är fortfarande under press.
  • Stigande inflationsutmaningar kan hjälpa guldet att öka i pris.
  • 1 800 dollar representerar en mycket stark motståndsnivå.

Guldet har stigit från 1 705 till över 1 790 dollar som högst sedan början av april, och det nuvarande priset ligger runt 1 768 dollar. Priset på denna ädelmetall är fortfarande under tryck, men inflationsutmaningar kan hjälpa guldet att bryta över motståndet vid 1 800 dollar.

Grundläggande analys: Inflationsproblem kan hjälpa guldet att öka i pris

Guldpriset fortsätter att handla under motståndet vid 1 800 dollar, men de amerikanska beslutsfattarna har avslöjat att de förväntar sig en inflationsökning, vilket är positivt för priset på denna ädelmetall. Den amerikanska ekonomin expanderade mer än väntat under första kvartalet, men den amerikanska centralbanken lämnade sin penningpolitik oförändrad denna vecka.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Trots inflationsrisken kommer Federal Reserve att fokusera på att se till att arbetsmarknaden återhämtar sig helt och stimulansprogrammet kommer att förbli på plats tills ekonomin återhämtar sig till nivåerna före pandemin.

”Vi är troligen ett par år från sysselsättningsnivån före pandemin, men baserat på den kraftfulla ekonomiska drivkraften som byggdes upp under första kvartalet, borde vi återvända nära en fullt fungerande ekonomi under andra kvartalet,” säger Robert Frick, företagsekonom vid Navy Federal Credit Union.

Riskaversion kommer sannolikt att råda de närmaste dagarna, medan den svaga amerikanska dollarn och lägre statsräntorna också kan hjälpa denna ädelmetall att stabilisera sig över motståndet vid 1 800 dollar. Oron över takten för vaccinationskampanjerna i många delar av världen är fortfarande ett problem. Butiker, kaféer och restauranger är stängda i många länder och den globala kampen mot covid-19-pandemin fortsätter.

Guldet anses fungerar som en ”trygg hamn” för investeringar och guldpriset bör stiga om pandemisituationen förvärras och investerare börjar leta efter säkrare platser att investera sina pengar på. Investerare kommer att fortsätta att fokusera på centralbankens kommentar och leta efter några ledtrådar, men guldpriset kan också dra nytta av korrigeringen av aktiemarknaden (om det händer).

Den höga (och stigande) amerikanska statsskulden, som för närvarande ligger på rekordnivåer, har potential att tvinga Federal Reserve att skriva ut ännu mer pengar. Hotet om massiv inflation existerar, och enligt grundläggande analys kan guldpriset acceleraera uppåt i maj.

Teknisk analys: 1 800 dollar representerar en mycket stark motståndsnivå

Priset på guld har fallit från sina toppar i januari och nivåerna 1 700 och 1 800 dollar har fungerat som stöd och motstånd de senaste två månaderna.

Datakälla: tradingview.com

Om priset sjunker under 1 700 dollar skulle det vara en tydlig säljsignal och då ligger vägen fri ned till 1 650 ollar. Om priset å andra sidan stiger över 1 800 skulle det vara en signal att handla guld och då kan nästa mål ligga vid 1 850 eller till och med 1 900 dollar.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust