SEC-ordföranden om krypto: Investerarskydd måste ha högsta prioritet

By: Ali Raza
Ali Raza
Ali spelar en nyckelroll i kryptovalutans nyhetsteam. Han älskar att resa på fritiden och tycker om att spela cricket, snooker och… read more.
on maj 8, 2021
  • Kryptovalutaindustrin förblir lika spekulativ, flyktig och riskfylld som alltid, enligt Gary Gensler.
  • Han tror att det finns frågor som måste åtgärdas, som att erbjuda bättre skydd.
  • Tyvärr är detta svårt att göra, främst på grund av bristen på ett tillsynsorgan med befogenheter.

Frågan om reglering av kryptovalutor har varit något som kryptoindustrin har sett fram emot under lång tid nu. Tyvärr har det ännu aldrig skett. Men amerikanska SEC har nu en ny ordförande, Gary Gensler, som är väl insatt i krypto. Hans bakgrund är nämligen som MIT-professor som undervisade flera kryptorelaterade kurser. Tack vare hans kunskap om branschen kan saker och ting förändras i USA i framtiden.

I en intervju med CNBC talade han om krypto och regleringsfrågorna.

Problemet med att reglera kryptovalutor

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Enligt honom är frågan om reglering av krypto långt ifrån enkel. Många ”kryptotokens”, som han insisterade på att kalla dem, är i själva verket värdepapper. Därför har SEC lagt stort fokus på att granska dem, eftersom dessa projekt hävdar motsatsen och har därför förblivit oreglerade. Och än värre har de fortsatt att locka krypto-communityn att investera i deras tokens.

Han medgav dock att det finns vissa projekt, som Bitcoin, som verkligen är digitala sätt att lagra värde, men som är mycket volatila. Denna volatilitet är det som främst lockar investerare. För att inte tala om att mynt som dessa har lägre korrelation med andra marknader, vilket gör att de kan fungera utan påverkan utifrån.

Problemet är att allt detta samtidigt gör krypto för oförutsägbart, vilket är anledningen till att marknaden behöver ett större investerarskydd. Eftersom SEC inte har den federala befogenheten att övervaka kryptobörser, finns det lite som tillsynsmyndigheter kan göra för att skydda investerare som vill handla mynt på börser.

Enligt Gensler är detta ett enormt hål i systemet för närvarande och det måste åtgärdas. Frågan är – vem kan och kommer att ta itu med det?

Gensler sa att SEC:s systerbyrå CFTC har begränsade befogenheter att hantera bedrägerier och manipulation. Det finns dock ingen federal myndighet som kan introducera regelverk för kryptobörser. Med andra ord är det inte så att kryptoindustrin inte skulle kunna regleras. Problemet är att det inte finns något regleringsorgan som har befogenheten just nu.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust