Två experter diskuterar varför tekniska aktier fallit i veckan

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh är aktivt intresserad av världsfrågor och teknik, är en ivrig läsare och älskar att spela bordtennis på fritiden. read more.
on maj 12, 2021
  • Investerare dumpade Apple, Amazon, Facebook, Netflix och Tesla-aktier i måndags.
  • De största Wall Street-indexen är under press den här veckan på grund av stigande inflation.
  • Daniel Flax & Greg Branch kommenterar den tekniska försäljningen på CNBC:s Squawk Box.

Rädslan för stigande inflation som kan tvinga Federal Reserve att strama åt penningpolitiken påverkar de viktigaste Wall Street-indexen denna vecka. Riktmärkena S&P 500 och Dow Jones Industrial Average har fallit med mer än 1,5% jämfört med fredagens stängning. Nasdaq Composite däremot har fallit med över 2%.

Investerare dumpade sina aktier i stora teknikföretag på måndag. Apple och Facebook föll med mer än 3,5% jämfört med det pris som de avslutade den ordinarie sessionen på fredag på. Amazon hade minskat med 2%, Netflix hade minskat med 1,5% och Tesla hade minskat mest med 8%.

Daniel Flax besökte CNBC:s ”Squawk Box” igår

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

I en kommentar till utförsäljningen av aktierna i teknikgiganter sa den seniora forskningsanalytikern Daniel Flax från Neuberger Berman på CNBC:s ”Squawk Box” att:

”Jag tror att vi kommer att se oro på kort sikt vad gäller tillväxt och stigande räntor. Men vad vi tittar på är dessa långsiktiga sekulära trender kring mobil, moln och digital infrastruktur i stort, och de trenderna är enligt min mening friska.”

Flax uttryckte förtroende för att företag som fokuserar på innovation och erbjuder värde till sina kunder i slutändan kommer att lyckas skapa värde också för aktieägarna. Han pekade på Alphabet Inc., vars molnplattform riktar sig till företagskunder och Nvidia som har attraktiva tillväxtmöjligheter kring den sekulära trenden med artificiell intelligens.

Neuberger Berman-analytikern anser också att Qualcomm är väl positionerade globalt för IoT och 5G med solida långsiktiga utsikter. Sammantaget sa Flax, ”det finns mycket att gilla trots att det hackar på kort sikt.”

Greg Branchs kommentarer på CNBC:s “Squawk Box”

Veritas Financials chef Greg Branch besökte också CNBC:s “Squawk Box” igår och konstaterade att marknaden drog en lättnadens suck när US Bureau of Labor Statistics i fredags rapporterade svag sysselsättningsdata för april i USA. Tolkningarna av sysselsättningsrapporten föreslog att vi kanske inte är begränsade av efterfrågan men begränsade av utbudet. Branch sa:

”Vi har två saker som händer samtidigt här. Som du med rätta angav är inflationen en av dem. När inflationen stiger kommer marknaden att ha störst inverkan på tekniken. Men den andra saken är att vi precis har börjat nå perioden med de tuffaste jämförelserna. Kom ihåg att vi inte helt tvingades stanna hemma och arbeta hemifrån förrän andra kvartalet.”

”Marknaden ifrågasätter styrkan i vissa av dessa trender och uthålligheten hos de trender som dessa företag gynnades av. Så marknaden kommer att vänta och se om den styrkan är ihållande när vi börjar komma ut (ur pandemin),” tillade han.

Den verkställande partnern betonade också att finansminister Yellen förra veckan signalerade att de överväger en förändring i sin penningpolitik. Så det är värt att titta på företag som kan dra nytta av högre avkastning och högre räntor.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust