Silverpriset: Mot 28 dollar när efterfrågan överstiger utbudet

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar på finansmarknaderna… read more.
on maj 17, 2021
  • Silverpriset ökar efter att Fed-tjänstemän bagatelliserade den pågående inflationsrädslan.
  • Silverutbudet har ökat med 8% hittills i år, jämfört med efterfrågeökningen på 15%.
  • Veckans fokus ligger på FOMC:s mötesprotokoll som publiceras på onsdag.

Silverpriset har stigit i takt med efterfrågan inom industrier och som tillflyktsort för handlare ökat. Investerare väntar nu på FOMC:s senaste mötesprotokoll som publiceras på onsdag.

Silverpriset

Inflationsproblem

I fredags steg silverpriset som en reaktion på stagnationen inom aprils detaljhandel i USA. Analytiker förväntade sig en avläsning på 1,0% jämfört med mars 10,7%. Dessutom har Fed-tjänstemän, som guvernör Christopher Waller och vice ordförande Richard Clarida, bagatelliserat rädslan för inflationen. Under de kommande sessionerna kommer investerare att fokusera på FOMC:s senaste mötesprotokoll som publiceras till onsdag. Fed behöll en återhållsam ton i sitt senaste räntebeslut.

Industriell efterfrågan

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Till skillnad från sin gyllene kusin – guldet – är silvret mer än en säkring mot inflation. Tack vare dess hållbarhet och elektriska ledningsförmåga har ädelmetallen en rad olika tekniska, elektriska och industriella användningsområden. Att ekonomier världen över öppnar igen och övergången till grön ekonomin har ökat silverets industriella efterfrågan. Enligt Silver Institute ligger metallens industriella efterfrågan under innevarande år betydligt över dess utbud. Utbudet ökade med 8% 2021 jämfört med föregående års -4%. Som jämförelse har dess efterfrågan ökat med 15%, vilket är betydligt högre än 2020:s -10%. En fortsättning på denna trend kommer sannolikt att höja silverpriset ytterligare.

Silvrets tillgång och efterfrågan

Silverpriset: teknisk utsikter

Silverpriset fortsatte den stigande trenden under fredagens session. Trenden har nu stått sig sedan slutet av mars. Den 30 mars hade ädelmetallens pris fallit till den lägsta nivån sedan mitten av december 2020. Därefter det varit en resa uppåt i pris som kännetecknats av flera tillfälliga tillbakadragningar och perioder med handel i sidled. Under de senaste en och en halv månaderna har priset ökat med cirka 16,61%. I skrivande stund har det ökat med 0,74% idag till 27,60.

På det dagliga diagrammet handlas silverpriset över de två och fyra veckors exponentiella glidande medelvärdena. Dessutom ligger det inom en stigande kanal, vilket stödjer de hausseartade utsikterna. Jag förväntar mig att ädelmetallen kommer att stiga ytterligare när tjurarna riktar in sig mot 28 på kort sikt och 30 mot slutet av andra kvartalet.

Under dagens session kommer priset sannolikt att stiga upp över den psykologiska nivån 28 till 28,38. Vid den punkten kommer priset att möta motstånd längs kanalens övre gräns. Det kan sedan dra tillbaka och handla i sidled längs 28 innan det stiger igen.

Silverpriset
Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust