Kaffepriset på överköpt nivå – högsta sedan 2016

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… read more.
on maj 31, 2021
  • Kaffe priset ligger på 162,25 dollar, upp med 4,51% med en RSI på 72.
  • De intensifierade vaccinationsprogrammen i USA, Storbritannien och övriga världen stöder rallyt.
  • USD/BRL-parets nedgång, ned med 0,29% just nu, har också varit en hausseartad katalysator för kaffepriset.

Kaffepriset ligger på sin högsta nivå sedan november 2016. Prisuppgången har drivits av den försvagade amerikanska dollarn och den ökande efterfrågan.

Kaffepriset

Svagare amerikansk dollar

Kaffepriset har hittat stöd i den försvagade amerikanska dollarn. Att dollarn minskar i värde skapar en gynnsam miljö för köpare som handlar med andra valutor. Som ett resultat ökar efterfrågan på varan och därmed även priset.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Brasilien är den ledande producenten och exportören av kaffe i världen och en stark brasiliansk real är vanligtvis en hausseartad katalysator för kaffepriset. USD/BRL ligger på 5,22, där det avslutade fredagens session efter att ha sjunkit med 0,29% med en RSI på 26. Sedan början av andra kvartalet har valutaparet fallit med cirka 11%.

Ökande efterfrågan

Att världens ekonomier öppnar igen har ytterligare höjt kaffepriset. Enligt CDC-uppgifter som släpptes på lördag har 50,3% av den amerikanska befolkningen fått minst en dos covid-19-vaccin. Cirka 40% av befolkningen är färdigvaccinerade. Dessutom har antalet nya infektioner minskat efter uppgången i mitten av april. Förra veckan var landets 7-dagarsgenomsnitt drygt 21 600 fall per dag. Detta motsvarar en nedgång med 69% från vårens topp på över 71 200 dagliga fall i mitten av april. Nedgången har gjort att flera amerikanska stater lättat på sina restriktioner.

I Storbritannien är premiärminister Boris Johnson övertygad om att landets fulla återöppnade, som väntas den 21 juni, kommer att gå vidare som planerat. I en ny intervju med Bloomberg uppgav han att de senaste uppgifterna inte gett några signaler om att den brittiska regeringen bör avvika från sin färdplan. Den ekonomiska återhämtningen i USA, Storbritannien och andra delar av världen har ökat efterfrågan på kaffe i kommersiella sammanhang som hotell och kaféer.

Kaffepriset: tekniska utsikter

Kaffepriset slutade veckan på sin högsta nivå sedan november 2016. Efter att ha nått en intradagstopp på 163,35 drog det sig tillbaka för att stänga fredagens session på 162,35 dollar, upp med 4,51%. På 1-dagsdiagrammet handlas kaffet över de 25 och 50 dagars exponentiella glidande medelvärdena. Med en RSI på 72 ligger varan i det överköpta territoriet. Sedan början av årets andra kvartal har kaffets C-terminer stigit med 34,86%.

Nu i veckan förväntar jag mig att kaffepriset kommer att bibehålla sin stigande trend. Det kan dra tillbaka till 160 innan det fortsätter högre. Om tjurarna lyckas pressa priset utöver veckans högsta nivå på 163 kommer nästa mål att vara 170 dollar. Denna prognos kommer dock att ogiltigförklaras av ett fall under 160 dollar.

Kaffepriset