Koppar är alternativet till krypto, inte guld, enligt Jeff Currie från Goldman Sachs

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… read more.
on jun 2, 2021
  • Kopparpriset har i stort sett legat över 4,5000 dollar per pund sedan det nådde en ny rekordnivå i maj.
  • Enligt Goldman Sachs Jeff Currie är krypto ett alternativ till koppar som en säkring mot inflation, inte guld.
  • Kryptor och koppar säkrar mot efterfrågestyrd inflation medan guld skyddar mot utbudsdriven inflation.

Kopparpriset förblir över 4,5000 dollar tack vare ökad efterfrågan. Vad gäller säkring mot inflation har Goldman Sachs Jeff Currie sagt att kryptor bör ses som ett alternativ till koppar snarare än guld.

Kopparpriset

Koppar som alternativ till kryptovalutor

Eftersom inflationsproblemen fortsätter ser vissa investerare och analytiker nu Bitcoin och andra kryptovalutor som en ersättning för guldet som en säkring mot inflation. Men Goldman Sachs globala chef för råvaruforskning, Jeff Curries, uppger att kryptor är ett alternativ till koppar och inte guld. Under en intervju på CNBC:s Squawk Box Europe igår betonade analytikern den direkta korrelationen mellan koppar och digitala valutor som Bitcoin.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Å ena sidan fungerar Bitcoin och koppar som en skydd mot inflation i riskbaserade miljöer. Omvänt är guldet en lämplig säker tillflyktsort i en riskfri miljö. För att underbygga denna teori sa Currie:

”Det finns bra inflation och dålig inflation. Bra inflation är när efterfrågan ökar den, och det är vad bitcoin säkrar, det är vad koppar säkrar, det är vad olja säkrar. Guldsäkringar mot dålig inflation, där utbudet begränsas, vilket är fokuserat på bristen på chips, råvaror och andra typer av råvaror som ingång … du vill du använda guld för den säkringen.”

Kopparprisets rally

Tidigare i maj nådde kopparpriset rekordhöga 4,8905 dollar per pund (10 460 dollar per ton). Även om priset sedan fallit har det i stort sett legat kvar över 4,5000 dollar per pund. Trots att den kinesiska regeringen strävar efter att kontrollera råvaruinflationen fortsätter den ökade efterfrågan att höja priserna. På grund av sin elektriska ledningsförmåga har koppar en mängd användningsområden – i allt från telefoner till hushållsapparater och bilar. En elbil innehåller ungefär fyra gånger så mycket koppar ett bensinmotorfordon.

Enligt Goldman Sachs kommer den gröna ekonomin att öka efterfrågan på koppar med cirka 600% fram till 2030. Detta kommer att placera efterfrågan på 5,4 miljoner ton. Samtidigt uppskattar banken en försörjningsklyfta på 8,2 miljoner ton till 2030.

Kopparpriset: tekniska utsikter

Kopparpriset sjönk med 0,62% till 4,66240 dollar per pund idag. Efter att ha fallit till 4,4450 som lägst i början av förra veckan har priset förblivit över den viktiga stödnivån vid 4,5000. På 4-timmarsdiagrammet handlas priset något under de 25 och 50 dagars exponentiella glidande medelvärdena.

Jag förväntar mig att kopparpriset kommer att ligga över 4,5000 under de kommande sessionerna. På kort sikt kommer det troligen att få hitta stöd vid 4,5455. Upptill i diagrammet kommer tjurarna att försöka samla tillräckligt momentum för att pressa upp priset förbi den nuvarande motståndsnivån vid 4,7070. Ovanför det kommer nästa mål att ligga på 4,7855, vilket var den högsta nivån i maj.

Kopparpriset
Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust