Bank of Thailand och Giesecke+Devrient skapar CBDC-prototyp

By: Jinia Shawdagor
Jinia Shawdagor
Jinia är en krypto- och blockchain-entusiast baserad i Sverige. Hon älskar allt som är positivt, att resa och finner… read more.
on jun 3, 2021
  • Bank of Thailand har avsatt 320 000 dollar för projektet.
  • G+D kommer att använda sin Filia-lösning för att hjälpa BoT att designa och anpassa sin CBDC.
  • BoT samarbetade tidigare med ConsenSys, Siam Cement Group och DV för att skapa en CBDC för detaljhandeln.

Bank of Thailand (BoT) har inlett ett samarbete med det tyska teknikföretaget Giesecke+Devrient (G+D) för att skapa en digital centralbanks valuta (CBDC). Nyheten avslöjades i en rapport igår och enligt uppgift har BoT avsatt 320 000 dollar för projektet.

Enligt rapporten ska beloppet täcka skatter, transport och registreringsavgifter, bland andra kostnader. Detta är ytterligare ett steg mot centralbankens mål att utfärda ett CBDC under de närmaste tre till fem åren. BoT uppgav inte varför de valt just G+D för utvecklingen av sin CBDC-prototyp, men företaget har tidigare erfarenhet av CBDC-utveckling.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Den här nyheten kommer efter att BoT tidigare samarbetade med ConsenSys, Siam Cement Group och dess dotterbolag Digital Ventures (DV) 2020 för att lansera en detaljhandels-CBDC. I april meddelade BoT:s biträdande ordförande, Vachira Arromdee, att banken hade börjat acceptera allmän feedback om sin detaljhandels-CBDC fram till den 15 juni.

Fokus på både fiatvalutor och CBDC:er

G+D utnyttjar sin Filia-lösning för att förenkla lanseringen av CBDC.:er Enligt företaget erbjuder Filia användare integritet och uppfyller centralbankernas krav på efterlevnad. På så sätt erbjuder företaget dubbla fördelar eftersom de erbjuder integritet för kryptovalutor samtidigt som det hjälper centralbanker att motverka penningtvätt och skattesmitning. Därtill ger Filia också centralbanker möjlighet att välja mellan att använda en central databas eller blockchain för sina CBDC:er.

Även om G+D har gjort sig ett namn inom CBDC-rymden, går deras huvudsakliga verksamhet ut på att hjälpa centralbanker att hantera sedlar. Enligt uppgift svarade denna affärsenhet för 45% av företagets intäkter på 2,80 miljarder dollar under det senaste året. Företaget har också doppat sina tår i mobil säkerhet, digital identitet och infrastrukturssäkerhet. I kombination med CBDC-expertis lockar dessa funktioner centralbanker att arbeta med företaget.

Även om Thailand ligger på 25:e plats vad gäller BNP, är dess CBDC-forskning ganska långt framskriden. För närvarande har en mängd ledande länder, inklusive USA, ännu inte solida CBDC-planer. Utöver Thailand testar endast en handfull andra länder i världen CBDC:er, där Kina och Sverige är de som uppnått de mest betydande milstolparna.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust