Förbjud kryptovalutor så snart som möjligt, säger nederländsk tjänsteman

By: Ali Raza
Ali Raza
Ali spelar en nyckelroll i kryptovalutans nyhetsteam. Han älskar att resa på fritiden och tycker om att spela cricket, snooker och… read more.
on jun 11, 2021
  • En högt uppsatt regeringstjänsteman i Nederländerna har föreslagit ett förbud mot kryptovalutor.
  • Han hävdade att kryptovalutor är mycket oförutsägbara och att en krasch på marknaden är oundviklig.
  • Bitcoins decentralisering gör dock kryptovalutan svår att förbjuda.

Pieter Hasekamp från den nederländska byrån för ekonomisk analys, har sagt att regeringen måste förbjuda kryptovalutor i landet. Enligt honom är kryptotillgångar extremt volatila och en krasch på marknaden är oundviklig. Hasekamp sa att Nederländerna bör agera så snart som möjligt. Han lade till,

För både investerare och regeringar är den sista personen som agerar förloraren.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Hasekamp sa också att flera länder har vidtagit åtgärder för att begränsa användningen av kryptovalutor och handeln med dem på grund av deras ekonomiska instabilitet, brottsliga användning och allvarliga bedrägerifall.

Även om Nederländerna har gjort samordnade insatser för att öka sin reglering av kryptovalutor har de inte varit framgångsrika. Hasekamp uppgav att Nederländerna släpar efter i sådana kampar för att begränsa användningen av kryptotillgångar.

Svårt att förbjuda kryptovalutor

Kryptovalutornas natur och det faktum att de främst handlas online gör dem mycket svåra att helt förbjuda av regeringen.

Kryptotillgångar utfärdas inte heller av finansinstitut, så regeringen har inte kontroll över deras användning och distribution.

Deras decentraliserade karaktär och det faktum att de mestadels handlas internationellt gör det ännu svårare att hindra människor från att handla eller investera i dem.

Vissa tjänstemän köper inte Hasekamps idé

Medan Hasekamp föreslår ett fullständigt förbud mot kryptovalutor, är några av hans kollegor av en annan åsikt. Till exempel har den holländska finansministern Wopke Hoekstra varit emot förbudet mot kryptovalutor. När regeringen föreslog ett förbud mot digitala tillgångar 2018 var han en av de statliga tjänstemän som motsatte sig idén.

Hasekamp står dock fast vid sin åsikt och förklarar att människor har fel syn på kryptotillgångar. Enligt honom tror folk att kryptovalutor kommer att ersätta fiatvaluta i framtiden, men det kommer aldrig att hända.

Hazekamps uttalande kommer knappt en vecka efter att den kinesiska regeringen förbjöd kryptovaluta-mining i landet. Detta har lett till en massutvandring av miners från Kina, det land där majoriteten av världens hashfrekvens för krypto-mining genereras.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust