Kopparutbudet kommer sannolikt att överstiga efterfrågan, enligt Shaw & Partners

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… read more.
on jun 11, 2021
  • Kopparpriset har stigit med 30% hittills i år tack vare likviditetsdriven efterfrågan.
  • Enligt Shaw & Partners kommer kopparutbudet så småningom att överstiga efterfrågan.
  • Den förväntade störningen av koppartillförseln från Peru och Chile stöder priset ytterligare.

Kopparpriset har stigit med cirka 30% hittills i år. Det nådde en rekordnivå 4,8845 i mitten av maj innan det drog sig tillbaka. Shaw & Partners Peter O’Connor förutspår att priserna snart kan normalisera sig under 4,53 dollar per pund (10 000 dollar per ton) eftersom metallutbudet överbryggar den nuvarande klyftan med efterfrågan.

Under en intervju på CNBC:s ”Commodity Corner” sa analytikern:

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

”Kopparförsörjningens elasticitet har kunnat hantera tillväxten för koppar under de senaste decennierna… under de kommande två eller tre åren, 2023 till 2024, bör vi se utbudet överstiga efterfrågan efter denna covid-puls och se priserna normalisera sig på en nivå under 10 000.”

Enligt analytikern är den nuvarande ökningen av kopparpriset till stor del likviditetsdriven. Länder som USA och Kina använde sig av kraftiga stimulanspaket för att hjälpa den ekonomiska återhämtningen från covid-19-pandemin. De föreslagna amerikanska infrastrukturutgifterna och det växande fokuset på grön ekonomi har också höjt kopparpriset.

Den närmaste tiden får kopparpriset stöd av den troliga störningen av metallförsörjningen från Chile och Peru. De två länderna i Latinamerika är de ledande producenterna av koppar i världen. I Perus presidentval närmar sig Pedro Castillo segern. Castillo har uppgett att hans administration planerar att ta 70% av avkastningen från gruvföretagen i landets kopparrika region Andes. I Chile kommer den föreslagna beskattningen av kopparförsäljningen sannolikt också att störa utbudet och därmed stödja kopparpriset.

Kopparpriset – tekniska utsikter

Kopparpriset återhämtar sig efter att ha nått 4,442 som lägst under gårdagen. I skrivande stund handlas den röda metallen för 4,485. På 2-timmarsdiagrammet handlas det något under de 25 och 50 dagars exponentiella glidande medelvärdena.

Jag förväntar mig att kopparpriset kommer att uppleva motstånd längs 25 dagars EMA vid 4,5000. Över den motståndsnivån kommer nästa mål att vara på onsdagens högsta nivå 4,5395. Nedtill i diagrammet kan priset hitta stöd vid torsdagens lägsta nivå på 4,4420.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust