DAX-indexet fortsätter att handlas nära sina rekordhöjder

By: Stanko Iliev
Stanko Iliev
Stanko ägnar sig åt att förse investerare med relevant information som kan användas för att ta bra investeringsbeslut. Han… read more.
on jun 14, 2021
  • Den tyska centralbanken förväntar sig att den tyska ekonomin kan växa med 3,7% i år.
  • Konsumentprisindexet i Tyskland steg med 0,50 procent i maj.
  • Enligt Bundesbank kan inflationen stiga snabbare än vad som förväntas just nu.

Tyska DAX-indexet fortsätter att handlas på en tjurmarknad, och så länge DAX ligger över 15 000 punkter så finns det ingen risk för att den positiva trenden vänder. Europeiska centralbanken lämnade sin penningpolitik oförändrad förra veckan och höjde sina tillväxt- och inflationsprognoser för år 2021 och 2022.

Tillväxtprognosen reviderades till 4,6% för i år och till 4,7% för nästa och ECB:s ordförande Christine Lagarde sa att det är för tidigt att diskutera stramare policyer. Lagarde sa att EU:s ekonomi fortfarande återhämtar sig och att den ultralösa penningpolitiken skulle förbli på plats för att undvika toppar för lånekostnaderna.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Europeiska unionen kommer att offentliggöra sina inflationssiffror i maj nästa vecka, och det är värt att nämna att ECB inte förväntar sig att inflationen ska uppgå till 2% den närmaste tiden.

”Prispressen förblir dämpad i Europa. Även efter uppåtgående revisioner av inflationsprognoserna förväntar sig ECB inte att inflationen ska nå 2% inom sin prognoshorisont,” skrev analytiker vid BCA Research i en anteckning.

Optimismen i samband med återöppnandet har också drivit aktiemarknaderna och europeiska aktier gick med vinst för den sjätte sessionen i rad i fredags.

De ekonomiska uppgifter för Tyskland som publicerats de senaste dagarna var blandade och återhämtningstakten ligger fortfarande under de önskade nivåerna. Industriproduktionen i landet minskade med 1% i april, fabriksorder minskade med 0,2%, men Barclays förväntar sig en återgång för den tyska ekonomin under tredje kvartalet 2021.

ZEW-undersökningen visade att Economic Sentiment föll till 79,8 i juni och den främsta anledningen till detta var den tredje vågen av covid-19-viruset. Det ekonomiska sentimentet föll i takt med att ytterligare en covid-våg påverkade lokala företag. Beslutsfattarna anser ändå att det värsta ligger bakom oss.

Konsumentprisindexet i Tyskland steg med 0,50 procent i maj, och enligt Bundesbank kan inflationen öka snabbare än vad som förväntas just nu. Den tyska centralbanken förväntar sig att den tyska ekonomin kan expandera med 3,7% i år och nå pre-pandemiska nivåer före tredje kvartalet.

”Den tyska ekonomin övervinner den pandemirelaterade krisen,” säger Bundesbanks president Jens Weidmann.

Teknisk analys: 15 000 punkter representerar nu en kraftfull supportnivå

Datakälla: tradingview.com

DAX-indexet fortsätter att handlas nära sina rekordhöjder och om priset stiger över 15 700 punkter så kan nästa mål ligga runt 15 800 eller till och med 16 000. Det är värt att nämna att 15 000 punkter nu representerar en kraftfull supportnivå, och så länge priset ligger över detta stöd så finns det ingen indikation på att den positiva trenden skulle vara på väg att vända.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust