Sydafrika reviderar sin ståndpunkt om krypto mitt i ökande detaljhandelintresse

By: Jinia Shawdagor
Jinia Shawdagor
Jinia är en krypto- och blockchain-entusiast baserad i Sverige. Hon älskar allt som är positivt, att resa och finner… read more.
on jun 14, 2021
  • Denna nya hållning är inspirerad av den snabba tillväxten av Sydafrikas kryptomarknad.
  • Den sydafrikanska kryptomarknaden överträffade 104,71 miljoner pund tidigare i år.
  • Genom denna förändring får Sydafrikas FSCA i uppdrag att förhindra kryptorelaterat bedrägeri.

Sydafrikas finansiella vakthundar håller på att införa ett ramverk för kryptoreglering i landet. En rapport avslöjade den här nyheten den 14 juni med hänvisning till ett positionspapper publicerat av den sydafrikanska mellanstatliga FinTech-arbetsgruppen (IFWG) via Crypto Assets Regulatory Working Group (CAR WG). IFWG skisserade upp ett regelverk som fokuserar på kryptotillgångsleverantörer (CASP) genom denna publikation.

Enligt positionsdokumentet undersöker IFWG kryptoregler på ett stegvis och strukturerat sätt. Innan denna ståndpunkt har Sydafrikas inställning till krypto varit försiktig men inte påträngande sedan 2014. Även om landet nu vänder sig för att reglera krypto, varnade IFWG att kryptokurvor fortfarande är riskabla och volatila. För detta ändamål föreslog enheten att konsumenterna borde vara försiktiga med att investera i kryptovalutor, eftersom de lätt skulle kunna drabbas av ekonomiska förluster.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Enligt uppgift kommer denna policyförändring efter att observatörer hittat flera faktorer som gjorde det tidigare tillvägagångssättet ineffektivt. En av dessa faktorer är den snabba tillväxten på den sydafrikanska kryptomarknaden, som nådde 147 miljoner dollar (104,71 miljoner pund) tidigare i år.

25 rekommendationer om kryptoreglering

IFWG publicerade också ett pressmeddelande där det gav 25 rekommendationer om hur man kan hålla i kryptosektorn. Rekommendationerna fokuserar på tre huvudområden. Dessa är penningtvätt och bekämpning av terrorismfinansiering (AML / CFT), gränsöverskridande finansiella flöden och tillämpning av lagar inom den finansiella sektorn. Genom att koncentrera sig på dessa aspekter strävar IFWG efter att uppmana Sydafrikas Financial Sector Conduct Authority (FSCA) att förhindra kryptobedrägeri och straffa förövare.

Enligt IFWG kommer sex övergripande principer att styra Sydafrikas strategi för att genomföra effektiva kryptoregler. Den första är att säkerställa korrekt reglering av kryptovalutor, följt av att upprätthålla en aktivitetsbaserad synvinkel för att säkerställa att tillsynsmyndigheter leds av en princip om samma aktivitet, samma risk, samma regler. Den tredje principen är att tillämpa proportionerliga regler som går hand i hand med de risker som uppstår och att upprätthålla en samarbetsanda om kryptoreglering.

De två sista principerna är att proaktivt övervaka kryptosektorn och främja digital kompetens bland kunderna. I pressmeddelandet varnade IFWG också att beslutet att ändra Sydafrikas inställning till krypto inte är ett stöd för den framväxande sektorn.

Den här nyheten kommer efter att en rapport som presenterats av sydafrikanska myndigheter undersöker ett kryptorelaterat system som bedragit investerare på 80 miljoner dollar.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust