Vad är Monero och varför gillar cyberbrottslingar det?

By: Daniela Kirova
on jun 14, 2021
  • Monero blir kryptovalutaval för cyberbrottslingar.
  • Monero erbjuder överlägsen anonymitet jämfört med andra mynt.
  • Många reglerade börser vägrar att lista Monero men det räcker inte för att stoppa brottslingar.

Monero XMR / USD är en kryptovaluta-token som ger bedragare mer frihet från spårningsmekanismer och verktyg integrerade av BTC-blockchain. Det har till och med kallats ”sekretess-token.”

”De smartare brottslingarna använder Monero”, berättade Rick Holland, chef för informationssäkerhet vid cyberhot-underrättelsesföretaget Digital Shadows, till CNBC i en intervju.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Som du kanske vet är Bitcoins offentliga huvudbok synlig för alla. Det betyder att alla kan se varje transaktion på den. Cyberbrottslingar vänder sig till valutor med ytterligare anonymitet, varav Monero inte är den enda. Dash och Zcash är ytterligare två exempel.

Monero: kryptovalutan för ransomware-brottslingar

Anonymitet är inbäddat i Moneros DNA. Till och med dess utvecklare, som introducerade det 2014, är till stor del anonyma. Dess viktigaste aspekter är konfidentialitet och integritet. Monero har sin egen blockchain, som döljer praktiskt taget alla transaktionsdetaljer. Det döljer transaktionsbeloppet, mottagaren och avsändaren. Dessa funktioner gjorde Monero ganska populärt på den underjordiska marknaden AlphaBay innan den stängdes för fyra år sedan. Holland tillade i intervjun:

Det är nästan som om vi ser, åtminstone ur ett cyberkriminellt perspektiv, en återuppkomst … i Monero, för det har i sig mer integritet än några av de andra mynten där ute.

Det finns vissa hinder för att göra den här integritetsälskande valutan populär. I själva verket är det precis denna integritetsfunktion som förhindrar att Monero blir mainstream. Många reglerade börser listar inte det, vilket som standard gör Monero mindre likvid än andra mynt.

Moneros framtid

Tillsynsmyndigheter har all rätt att säga till börser att de riskerar att förlora sin licens om de listar Monero-myntet, enligt CNBC. Å andra sidan tenderar marknader som möjliggör peer-to-peer Monero till fiat-överföringar att vara svåra att reglera och det är säkert att säga att detta inte kommer att förändras snart. Det finns också en missuppfattning att cyberbrottslingar kommer att förbli inom USA: s jurisdiktion. De kunde fungera från utlandet lika lätt – faktiskt mycket lättare.

Cyberbrottslingar kan till och med kombinera rena mynt med olagliga medel för att skapa en ny typ av mynt. De kan byta ut det nya myntet mot Bitcoin eller till Monero och sedan använda Monero för att köpa BTC igen med det yttersta målet att ta ut sina mynt till valfri fiatvaluta.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust