Är juni en bra månad att köpa råolja?

By: Stanko Iliev
Stanko Iliev
Stanko ägnar sig åt att förse investerare med relevant information som kan användas för att ta bra investeringsbeslut. Han… read more.
on jun 19, 2021
  • Råoljan fortsätter att handlas över stödet vid 70 dollar.
  • För närvarande är den positiva trenden intakt.
  • Baker Hughes veckovisa uppdatering om antalet aktiva oljeplattformar ökade med 8 riggar till 373.

Priset på råolja fortsätter att handlas över stödnivån vid 70 dollar trots att Baker-Hughes veckouppdatering visade att antalet aktiva oljeriggar stigit. Vaccinationerna gör det möjligt för fler att resa i sommar, även om oron över den nya covid-19-varianten i Storbritannien signalerar att en kampen mot pandemin fortfarande inte är över.

Grundläggande analys: Antalet aktiva oljeriggar ökade med 8 till 373

Baker Hughes veckouppdatering om antalet aktiva amerikanska oljeplattformar ökade med 8 till 373, men OPEC förväntar sig fortfarande en starkare återhämtning av oljebehovet under andra halvåret i år. Den globala affärsaktiviteten återhämtar sig i takt med att allt fler vaccineras och omfattande offentliga utgifter kommer att leda till högre tillväxt och hålla marknaden stabil.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

”Trots en fullständig återgång till det pre-pandemiska livet i USA är energibolagen försiktiga med att hålla sina balansräkningar i skick och kommer att förbli disciplinerade vad gäller att göra åtaganden gentemot nya källor. Oljemarknaden behöver inte oroa sig för överutbudsproblem inom den närmsta framtiden, och det går att råpriserna stöds trots en bred utförsäljning av råvaror,” säger Edward Moya, senior marknadsanalytiker på OANDA.

Den amerikanska dollarn har också ett stort inflytande på råvaruhandeln, och de som intresserar sig för att investera i råvaror som olja bör också ha denna valuta på sin ”bevakningslista”.

Den amerikanska centralbanken höll ett penningpolitiskt möte i veckan och lämnade räntan oförändrad men övergick till ett mer offensivt tonfall. Sju Fed-tjänstemän förväntar sig höjningar av räntan 2022 eftersom inflationen accelererade snabbare och kan vara mer ihållande än förväntat.

Förväntningarna om räntehöjningar påverkade också de långsiktiga tillväxtutsikterna, men oljeprisets framtida resultat beror främst på de beslut OPEC fattar. Den globala covid-19-pandemin representerar fortfarande en risk för återhämtningen och den nya virusvarianten i Storbritannien signalerar att kampen mot pandemin inte är över.

En negativ nyhet är att iranska råvaruleveranser kan återvända till marknaden och om detta händer kommer råoljepriset troligen att sjunka till lägre nivåer.

Teknisk analys: Tjurar har fortfarande kontroll över prisutvecklingen

Datakälla: tradingview.com

Råoljan fortsätter att handlas över stödet vid 70 dollar. Men skulle priset sjunka under 68 dollar så skulle det vara en tydlig säljsignal och nästa mål kan då ligga runt 65 dollar. Den första motståndsnivån ligger runt 73 dollar, och om priset stiger över denna nivå skulle det vara en signal att handla råolja och öppna för ett lyft hela vägen upp till cirka 75 dollar.

För närvarande förblir den positiva trenden intakt och ett brott över 75 dollar skulle stöda fortsättningen av den hausseartade trenden för råoljan.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust