Miljardär moderniserar sociala nätverk i nytt och innovativt projekt värt 100 miljoner dollar

By: Daniela Kirova
on jun 21, 2021
  • Målet är att ge människor kontroll och större ekonomiskt och socialt värde av sina personliga data.
  • McCourt kommer att investera 100 miljoner dollar i projektet.
  • Project kommer att använda blockchain för att bygga ett nytt decentraliserat socialt nätverksprotokoll.

Frank McCourt, miljardär, tidigare ägare av LA Dodgers och fastighetsmogul, investerar 100 miljoner dollar i Project Liberty, ett projekt för att utveckla en offentligt tillgänglig databas för social anslutning. Om det förverkligas har det potential att revolutionera sociala medier. Bloomberg rapporterar att målet är att användarna ska kunna flytta sin relationsdata mellan olika sociala nätverk.

Projektet menar att användare av sociala medier bör göra saker helt annorlunda. Det ultimata resultatet vore en inkluderande och öppen dataekonomi där människor kontrollerar, äger och får större ekonomiskt och socialt värde av sina personliga data.

En attack mot de stora företagen

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

McCourt fruktar den makt som företag som Facebook har. Det äger i princip sina användares data. Han kommenterade:

”Jag trodde aldrig att jag skulle ifrågasätta säkerheten i våra underliggande system, nämligen demokrati och kapitalism. Vi lever under konstant övervakning och det som händer med denna massiva ansamling av rikedom och makt i händerna på några få, det är otroligt destabiliserande. Det hotar kapitalismen eftersom kapitalismen måste ha någon form av rättvisa för att överleva.”

Bygga en ny webbinfrastruktur

Naturligtvis är han inte ensam om att känna så. De sätter press på Facebook att ändra sin modell, väntar på att nya företag ska störa status quo eller genom att föreslå nya lagar för att reformera sociala medier. Enligt McCourt och Jack Dorsey, VD för Twitter, kan lösningen involvera blockchain. Project Liberty kommer att använda blockchain för att bygga ett DSNP (Decentralized Social Networking Protocol), en ny internetinfrastruktur. Det kommer att lagra register över relationer på sociala medier så som blockchain lagrar information om kryptovalutatransaktioner.

Eliminera monopol på sociala medier

Tanken är att företag inom social media måste konkurrera genom att tillhandahålla nya och förbättrade tjänster eftersom de alla drar sina resurser från samma datapool. Detta skulle avskräcka bildandet av monopol.

De första stegen

Den monetära investeringen är en sak, det tekniska genomförandet – något helt annat. Detta är något som tidigare CTO för Fandango Braxton Woodham får i uppdrag att sköta. McCourt anlitade honom för att utveckla sin DSNP. Han planerar också att investera 75 miljoner dollar i ett institut för att undersöka socialt fördelaktig teknik. De återstående 25 miljoner dollar kommer att användas för att stödja företagare för att utveckla tjänster som använder det innovativa protokollet.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust