Goldman Sachs: Råvarorallyt har ”inget att göra” med Feds policyer

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… read more.
on jun 22, 2021
  • Enligt Goldman Sachs Jeff Currie är råvarornas rally baserat på ökad efterfrågan och lågt utbud.
  • Goldman Sachs förväntar sig att råoljepriset kommer att uppgå till 80 dollar per fat under tredje kvartalet.
  • Investerare väntar på veckans lagerdata från API och EIA på tisdag respektive onsdag.

Råoljepriset har fortfarande en stigande trend och Goldman Sachs bibehåller sin positiva prognos för råvaror. Under en intervju på CNBC:s ”Squawk Box” sa bankens globala chef för råvaruforskning, Jeff Currie att:

”… den positiva prognosen för råvarorna har inget att göra med inflationsrisken eller Feds framtidsprognos. Vad det har att göra med är bristande utbud… och det har inte förändrats.”

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Ekonomen diskuterade även oron för att det aktuella råvarurallyt har nått sin topp efter förra veckans massiva försäljning. Han noterade att de råvaror som såg sina priser falla, inklusive majs och sojabönor, är de som är mer känsliga för den amerikanska dollarns prisrörelser. Goldman Sachs förväntar sig att råoljepriset kommer att uppgå till 80 dollar per fat under tredje kvartalet.

USA:s oljelageruppgifter

Jeff Currys anmärkningar kommer vid en tidpunkt när investerarnas fokus ligger på de amerikanska veckouppgifterna om oljelagren. Sent på tisdag kommer American Petroleum Institute (API) att släppa sina lagerdata för den vecka som slutade den 18 juni.

Senast noterade institutet att mängden olja i lager hade minskat med 8,537 miljoner fat när sommarsäsongen tog fart. Siffran var betydligt bättre än den förväntade minskningen med 3,000 miljoner fat och den tidigare avläsningen på -2,108 miljoner fat. Dessutom var det den mest drastiska lagerminskningen sedan september 2020.

Efter API-datan kommer investerare att vänta och se om MKB bekräftar trenden i sin rapport på onsdag. Analytiker förväntar sig en mindre minskning med 3,625 miljoner fat efter att byrån i sin tidigare rapport rapporterat att oljelagren minskat med 7,355 miljoner fat. En lägre avläsning än väntat kommer att vara en hausseartad katalysator för råoljepriset eftersom det signalerar en ökad efterfrågan.

WTI-olja: teknisk prognos

Råoljepriset har sjunkit efter att ha stigit till sin högsta nivå sedan oktober 2018 på 73,99 dollar. I skrivande stund har WTI-terminerna sjunkit med 0,41% till 72,73 dollar. På 4-timmarsdiagrammet handlas oljan över de 25 och 50 dagars exponentiella glidande medelvärdena. Dessutom pekar bildandet av en stigande trendlinje (markerad i svart) på ytterligare vinster. Så länge som priserna ligger över trendlinjen kvarstår de hausseartade utsikterna.

Jag förväntar mig att råoljepriset fortsätter att hitta stöd vid 72,50 inför veckans oljelageruppgifter. Positiva siffror kommer sannolikt att utlösa en ytterligare prisökning över måndagens högsta nivå vid 74 dollar. Över den nivån kommer tjurarna att rikta in sig mot 75. Nedtill i diagrammet kan negativ data driva riktmärket för amerikansk olja till 71,46, vilket är längs 50 dagars EMA och den stigande trendlinjen.

Råoljepriset
Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust