Amazon kan tvingas avyttra sina logistiktillgångar

By: Ruchi Gupta
on jun 23, 2021
  • Amazon kan tvingas sälja sin lukrativa logistikverksamhet efter ett nytt lagförslag i USA.
  • Demokraten Pramila Jayapal har lagt fram "Ending Platform Monopolies Act".
  • Säljare på Amazons plattform "hade inget annat val" än att använda deras dyra logistiktjänst.

E-handelsjätten Amazon.com, Inc. (NASDAQ: AMZN) kan tvingas avyttra sitt logistikdotterbolag på grund av ett nytt lagförslag som stödds av Washington-demokraten Pramila Jayapal, rapporterar Bloomberg. Enligt åtminstone en analytiker skulle Amazons logistiska verksamhet kunna värderas till 230 miljarder dollar fram till 2025, men det står nu inför en osäker framtid.

Är Amazon skyldig till brott mot konkurrenslagstiftningen?

Enligt lagförslaget som Jayapal lagt fram kan Amazon tvingas sälja leveransnav över hela USA på grund av potentiell överträdelse av konkurrenslagstiftningen. Lagförslaget introducerades den 11 juni och demokraten har fått stöd från både demokrater och konservativa.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Per definition sker en konkurrensöverträdelse när ett företag använder sin dominans på en marknad för att ge sig själv en stor fördel på en annan marknad där de inte har så mycket inflytande. I Amazons fall har de uppskattningsvis en marknadsandel på 41% av all e-handel, men de förlitar sig fortfarande på andra fraktpartners, som FedEx Corporation (NYSE: FDX), för att hantera en del av sina leveransorder.

Kärnan i lagförslaget, med titeln ”Ending Platform Monopolies Act”, är det faktum att tredjepartssäljare anser att de ”inte haft något annat val” än att betala för Amazons logistiktjänst för att sälja sina produkter online, säger Jayapal-talesman Chris Evans till Bloomberg. Evans tillade:

Ending Platform Monopolies Act, som har stöd inom båda partier, kräver att dominerande plattformar, inklusive Amazon, avyttrar verksamhetsgrenar – till exempel Fulfillment by Amazon – där plattformens dominans låter dem gynna sina egna tjänster.

Lagförslaget stöds av många, men det är ännu oklart om det kommer att visa sig vara tillräckligt för att bli lag. Ändå är det ett bevis för att åtminstone vissa lagstiftare aktivt försöker begränsa Amazons marknadsmakt och dess stora expansion inom logistik.

Vad försäljare på Amazon säger

Amazons affärsstrategi har varit ett stort orosmoment för amerikanska lagstiftare efter företagets snabba tillväxt inom logistikindustrin.

Amazon säljer mer än hälften av sina produkter genom oberoende handlare som betalar Amazon en provision för varje försäljning. Handlare kan hantera förpackning och frakt på egen hand, men många säger att de använder Amazons tjänst och betalar Amazon extra avgifter eftersom det ger deras produkter bättre placering på webbplatsen och ökar deras försäljning.

En onlinehandlare skrev ett brev till federala lagstiftare 2019 och slog fast att Amazon tvingade honom och andra att använda deras dyra logistiktjänster. Med tanke på att andra alternativ saknas måste lagstiftarna noggrant överväga om detta innebär en överträdelse av konkurrenslagstiftningen.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust