Råoljepriset: Här är logiken bakom prognoserna på 100 dollar per fat

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… read more.
on jun 24, 2021
  • Enligt Bank of America Securities kan råoljepriset nå 100 dollar per fat 2022.
  • Den stadiga minskningen av de amerikanska oljelagren signalerar en fortsatt uppdämd efterfrågan.
  • De senaste två sessionerna har Brent legat stadigt över 75 dollar medan WTI-oljan handlas över 73 dollar.

Råoljepriset förblir stabilt över 75 dollar samtidigt som diskussioner förs om priset kan nå 100 dollar per fat. I skrivande stund ligger Brent-terminerna på 75,56 dollar medan WTI-terminerna ligger på 73,42.

Logiken bakom prognosen på 100 dollar per fat

Enligt Bank of America Securities kommer efterfrågedynamiken sannolikt att höja de globala oljeprisernas till 100 dollar innan 2022. Under en intervju på ”Bloomberg Surveillance” pekade företagets chef för global råvaru- och derivatforskning, Francisco Blanch, på den uppdämda efterfrågan.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Sedan covid-19-pandemins början har alltfler arbetat hemifrån och även omfamnat onlinetjänster. Samtidigt kommer vaccinationsframstegen i olika delar av världen sannolikt att leda till en gradvis men ändå stadig ökning av efterfrågan på olja. Dessutom kommer fler människor sannolikt att välja privata transporter i linje med covid-19-riktlinjer för att upprätthålla säkert avstånd och undvika trånga platser.

Blanchs anmärkningar kommer vid en tidpunkt när de minskande amerikanska oljelagren har fortsatt att höja råoljepriset. Igår meddelade Energy Information Agency (EIA) att oljelagren minskade med 7,614 miljoner fat under veckan som slutade den 18 juni. Siffran var bättre än den förväntade minskningen med 3,942 miljoner fat och föregående veckas avläsning på minus 7,355 miljoner fat.

Samtidigt sjönk bensinlagren med 2,930 miljoner fat efter att ha ökat med 1,954 miljoner fat föregående vecka. Ekonomer hade förväntat sig en mindre ökning med 0,833 miljoner fat.

Brent – tekniska utsikter

Råoljepriset har legat stabilt över den kritiska nivån på 75 dollar för andra sessionen i rad. I skrivande stund har Brent-terminerna ökat med 0,21% till 75,56 dollar. Det är en uppstuds efter att priset sjunkit från 76 dollar som högst under den föregående sessionen. De positiva prognoserna för efterfrågan har pressat priserna från måndagens lägsta punk på 72,96 till den högsta nivån sedan oktober 2018. På 1-timmasdiagrammet ligger priset över de fem och tio veckors exponentiella glidande medelvärdena.

Jag förväntar mig att råoljepriset kommer att återhämta sig till onsdagens högsta nivå på 76 dollar. På den nivån kommer det sannolikt att uppleva lite motstånd innan det fortsätter sin färd mot sitt nästa mål på 77. Nedtill i diagrammet kan priset finna stöd längs 25 dagars EMA vid 75,31. Ett fall under den nivån skulle få björnarna att sikta in sig mot 75.

Råoljepriset
Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust