Elon Musk avslöjar när Starlink kommer att börsnoteras

By: Ruchi Gupta
on jun 25, 2021
  • Starlink låter människor ansluta till internet via en parabolantenn som placeras på deras tomt eller mark.
  • SpaceX president Shotwell uppgav ifjol att Starlink kan separera från SpaceX och börsnoteras.
  • Musk sa att Starlink kommer att börsnoteras först när dess kassaflöde blir förutsägbart.

Starlink, en avdelning inom Elon Musks SpaceX, är ett företag som erbjuder satellitbaserade internetanslutningar. Företaget genomför just nu tester av sina internettjänster i 11 länder, inklusive USA och Storbritannien

Tidigare i år lekte SpaceX president Gwynne Shotwell med tanken på att separera Starlink från SpaceX och satsa på en börsintroduktion. På torsdagen Tweetade Musk att detta bara kommer att ske när dess kassaflöde är förutsägbart och att befintliga aktieägare i Tesla, Inc. (NASDAQ: TSLA) kan få förtur.

Hur kan Starlink utöka sina tjänster?

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Starlink, som har sitt huvudkontor i Redmond, Washington, vill tillhandahålla snabbare internet världen över och börja med att förbättra internetåtkomsten i de delar av världen som idag inte har tillgång till bredbandsleverantörer.

Det planerar att göra detta genom att distribuera tusentals små telekommunikationssatelliter i omloppsbana runt jorden, som kan stråla höghastighetsinternet med låg latens till marken. Starlinks tjänster testas just nu med kunder i elva länder, inklusive USA och Storbritannien

I en intervju i mars 2020 sa Musk att SpaceX kan tjäna upp till 30 miljarder dollar per år genom att tillhandahålla tillgång till bredbandsuppkoppling. Han sa att Starlink kommer att vara ”till hjälp för telekommunikationstjänster eftersom Starlink kommer att tjäna kunderna som är svårast att betjäna” och tillade att 5G inte är bra för landsbygden eftersom ”du behöver räckvidd”.

12 000 satelliter till en kostnad av 10 miljarder dollar

Starlink uppgav att företaget har satt ett mål på att skicka upp 12 000 satelliter till en kostnad av cirka 10 miljarder dollar.

I maj meddelade Musk att de mottagit över 500 000 förbeställningar för sin internettjänst och att de inte räknar med några tekniska svårigheter att möta efterfrågan. Musk hävdade också att Starlink kommer att generera den finansiering som behövs för att betalande kunder ska kunna resa till Mars och bosätta sig på den röda planeten.

Starlink förväntas kunna erbjuda global oavbruten täckning i september, sade Shotwell i tisdags under Macquarie Groups teknologikonferens:

”Vi har framgångsrikt distribuerat 1 800 satelliter, och när alla dessa satelliter når omloppsbana kommer vi att ha kontinuerlig global täckning, så det bör tidsmässigt ligga runt september.”

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust