Kakaopriset: Nyckelnivåer när efterfrågan och utbudet konvergerar

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… read more.
on jun 25, 2021
  • Kakaopriset sjönk med 1,06% till 2 344 dollar idag.
  • Priserna har legat över 2 300 dollar sedan november 2020 när efterfrågan återhämtat sig.
  • En ovanligt god skörd förväntas i Ghana och Elfenbenskusten, vilket har begränsat prisökningarna.

Kakaopriset sjönk med 1,06% till 2 344 dollar idag till följd av ökat utbud från Elfenbenskusten och Ghana. Den ökade efterfrågan har dock bidragit till att upprätthålla priserna över 2 300 dollar sedan slutet av fjolåret.

Kakaopriset

Ökad efterfrågan

Nyckelfaktorn som har hjälpt till att hålla kakaopriset över den avgörande nivån på 2 300 dollar är att covid-19-restriktionerna minskar. Innan koronaviruspandemin började i februari 2020 nådde priserna 2 937 dollar, vilket var nära den högsta nivån på två år. Men eftersom pandemin sänkte efterfrågan på den mjuka råvaran sjönk priset till 2 086 dollar i juli.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Kakaopriset har legat över 2 300 dollar sedan början av november 2020. Priset har stöts av de framgångsrika vaccinationsprogrammen i olika delar av världen. Den efterföljande lättnaden av covid-restriktionerna och ökade sociala rörligheten har ökat efterfrågan på choklad och andra relaterade godsaker.

Ökat utbud

Trots den ökade efterfrågan på kakao har det stora utbudet begränsat prisökningarna. Elfenbenskusten, som är den ledande producenten av kakao i världen, befinner sig för närvarande i sin regnsäsong som sträcker sig från mars till november. Årets rika nederbörd kommer att gynna den grödan, som är i sitt sista utvecklingsstadium just nu.

Ghana, som är den näst största kakaoproducenten, kommer också att se en enorm skörd under den aktuella säsongen. Skörden, som väntar om bara några månader, förväntas bli den största på över ett decennium. Gynnsamma väderförhållanden och statliga ingripanden har ökat produktionen i landet.

Kakaopriset – tekniska utsikter

Kakaopriset sjönk med 1,06% till 2 344 dollar idag. Trots nedgången ligger det fortfarande över 2 300, vilket har varit fallet sedan mitten av november 2020. Ändå har den mjuka råvaran sedan mitten av maj sett ett prisfall med cirka 8,25% från 2 552 dollar till 2 332 dollar som lägst under dagens session . På 1-timmasdiagrammet handlas priset mellan det nedre och mellersta Bollinger-banden.

Jag förväntar mig att kakaopriset fortsätter att få stöd längs det lägre Bollinger-bandet vid 2 330 dollar. Upptill i diagrammet kommer det sannolikt att möta motstånd längs det mellersta Bollinger-bandet vid 2 363. Om fler köpare ger sig in på marknaden kommer ett steg över den nivån att innebära att nästa mål ligger kring 2 400 dollar. Ett fall under den nuvarande stödnivån på 2 330 dollar skulle istället se björnarna sikta in sig mot 2 318 dollar.

Kakaopriset
Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust