Råvaror: tjurar behåller kontrollen trots prisnedgången

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… read more.
on jun 28, 2021
  • Investerare går fortfarande lång på råvaror trots den senaste tidens prisnedgång.
  • Kina står för den största risken för satsningarna.
  • I veckan kommer fokus att ligga på OPEC+ och resultatrapporter från konsumentvaruföretag.

Råvarorna förblir på en hausseartad marknad trots att de sjunkit från de senaste höjderna. Kopparpriset har sjunkit med cirka 12,81% sedan rekordnivån i maj medan virkespriserna har sjunkit med 55,33% under samma period. Inom jordbrukssektorn har majs- och sojaböneterminer sjunkit med 12,60% respektive 21,11% sedan den senaste tidens toppar i mitten av maj.

Råvarupriserna

I veckan kommer investerare att vara intresserade av resultatrapporter från viktiga konsumentvaruföretag som Bed Bath & Beyond och General Mills, Inc. Rapporterna kommer att ge en inblick i trenderna för konsumentutgifterna. Dessutom kommer OPEC+ att mötas på torsdag att erbjuda ytterligare prognoser för råoljepriserna och koalitionens ståndpunkt om inflationen.

Anledningar till att investerare går lång

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

En av nyckelfaktorerna som driver den hausseartade marknaden för råvaror är president Bidens infrastrukturplan. På torsdag tillkännagav USA:s president det preliminära avtalet på 1,2 biljoner dollar som har stöd inom båda partierna. Beloppet är betydligt lägre än det föreslagna utgiftspaketet på 2,3 biljoner dollar, men godkännandet kommer att höja priserna för industriella råvaror som koppar och silver. Investerare fokuserar nu på om planen kommer att godkännas av den amerikanska senaten.

Investerarnas hausseartade satsningar på råvaror beror också på de statliga utgifterna. Länder över hela världen, inklusive USA, Kina och Europa, har släppt betydande stimulanspaket i ett försök att återuppliva sina ekonomier. Den efterföljande ökningen av efterfrågan på olika konsumentprodukter har ytterligare drivit upp råvarupriserna.

Kina representerar den största risken

Kina är fortfarande den viktigaste risken för investerare som har placerat hausseartade satsningar på råvaror, inte minst för att landet är en toppkonsument av olika produkter, inklusive majs, sojabönor och industriella metaller. Det köper cirka 60% av råvarorna över hela världen. När landets ekonomiska återhämtning fortsatt efter pandemin, tillsammans med den fortsatta återuppbyggnaden av landets växande svinodlingar, har råvarupriserna pressats upp den senaste tiden. Den kinesiska regeringen har dock ökat sina ansträngningar för att tämja de stigande priserna.

De senaste uppgifterna gör gällande att landet har planer på att frigöra reserver av aluminium, zink och koppar. Tanken är att göra produkterna tillgängliga för aktuella företag genom offentliga auktioner. Regeringens initiativ har pressat ned kopparpriset från rekordnivån på 4,8900 dollar i mitten av maj till det nuvarande priset på 4,2550 dollar.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust