Råoljepriset är fortfarande under press och kan falla ytterligare

By: Stanko Iliev
Stanko Iliev
Stanko ägnar sig åt att förse investerare med relevant information som kan användas för att ta bra investeringsbeslut. Han… read more.
on jul 18, 2021
  • Baker Hughes rapporterade att antalet amerikanska aktiva oljeriggar ligger på en rekordnivå sedan april 2020.
  • Delta-varianten av covid-19 kan leda till nya lockdowns som sannolikt skulle minska efterfrågan på olja.
  • Om priset faller under stödet vid 70 dollar kan nästa mål ligga runt 65 dollar.

Priset på råolja försvagades i veckan på grund av förväntningarna på ökade leveranser och rädslan för att antalet covid-19-fall ska öka. Den globala återhämtningen kan bromsa till följd av den nya Delta-varianten av viruset, vilket kan leda till nya lockdown-åtgärder som sannolikt skulle minska efterfrågan på olja.

Grundläggande analys: Antalet aktiva amerikanska oljeplattformar på rekordnivå sedan april 2020

Energitjänsteföretaget Baker Hughes rapporterade förra veckan att antalet aktiva amerikanska oljeriggar ökade till 380 förra veckan, vilket är det högsta antalet sedan april 2020. USA:s råproduktion har ökat med 300 000 fat per dag (bpd) de senaste två veckorna och Saudiarabien och Förenade Arabemiraten nådde till sist en kompromiss som lät medlemmarna av OPEC+ att nå ett avtal om att öka produktionen.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

”Ju längre tid det tar för OPEC+ att tillkännage ett extra möte för att rösta om de extra faten, desto större är sannolikheten att andra medlemmar av OPEC+ också kan vilja öka sina baskvoter,” säger Bob Yawger, chef för energiterminer vid Mizuho i New York.

Organisationen för oljeexportländerna meddelade förra veckan att oljeefterfrågan kommer att öka till nivåerna innan pandemin under 2022, men den globala återhämtningen står inför utmaningar i form av den nya Delta-varianten av covid-19-viruset. Delta är nu den dominerande varianten och står för mer än 50% av alla positiva covid-19-tester i många länder, vilket signalerar att kampen mot covid inte är över ännu.

Situationen i Storbritannien är allvarlig och landet rapporterade sitt högsta antal nya covid-19-fall på över sex månader i fredags, medan USA kommer att införa nya regler om att bära ansiktsmasker igen. Japan har sett antalet nya fall skjuta upp precis innan OS inleds. Nya utegångsförbud har också införts i Spanien, medan Indonesien rapporterar det högsta antalet döda sedan pandemins början.

Teknisk analys: Råoljepriset föll i veckan

Om du är intresserad av att investera i råvaror som olja bör du vara medveten om att risken för ytterligare prisfall sannolikt inte är över.

Datakälla: tradingview.com

Om priset faller under stödet vid 70 dollar skulle det vara en tydlig säljsignal och nästa mål kan då ligga runt 65 dollar. Den första motståndsnivån ligger runt 75 dollar och om priset bryter över denna nivå igen skulle det vara en signal att handla med råolja och öppna för en ytterligare prisökning upp till 80 dollar.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust