Råoljepriset konsolideras efter överraskande lagerökning

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… read more.
on jul 21, 2021
  • Råoljepriset bildar ett konsolideringsmönster när delta-varianten av covid-19 ökar oron för efterfrågan.
  • WTI-terminerna har minskat med över 7% sedan början av veckan.
  • Den överraskande ökningen av de amerikanska oljelagren har ökar pressen på priserna.

Råoljepriset har bildat en baisse konsolideringsmönster för tredje sessionen i rad. WTI-terminerna har ökat med 0,52% idag till 66,74 dollar. Samtidigt har Brent-terminerna stigit med 0,55% till 69,00.

Råoljepriset

Spridningen av delta-varianten

Idag fortsatte oron för delta-variantens effekter på den globala oljeefterfrågan att pressa priserna.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

I USA har hälso- och sjukvårdsmyndigheter angett att 83% av de nya fallen av covid-19 är kopplade till den aggressiva delta-stammen. I Asien kommer Singapore att skärpa sina restriktioner från och med imorgon. Indonesien har utökat sina restriktioner medan de rapporterade fallen i Ryssland har passerat 6 miljoner.

USA:s oljelageruppgifter

Råoljepriset har också känt trycket från den oväntade ökningen av USA:s lager. Sent igår avslöjade American Petroleum Institute (API) att lagren ökat med 806 000 fat förra veckan. Analytiker hade förutspått en minskning med 4,167 miljoner fat, vilket kan jämföras med föregående veckas 4,079 miljoner fat.

Investerare är nu nyfikna på om Energy Information Administration (EIA) kommer att bekräfta trenden. Om de gör det så blir det den första lagerökningen sedan i maj. Experter förväntar sig en avläsning på -4 466 miljoner, vilket skulle vara en mindre minskning jämfört med tidigare -7,897 miljoner fat. Vad gäller bensinlagren skulle den förväntade minskningen med -1,043 miljoner fat vara en förbättring från föregående veckas ökning med 1,039 miljoner fat.

Lagerdatan kom några dagar efter att OPEC+ kom överens om att öka produktionen från och med augusti. Efter dödläget som drabbade oljemarknaden kommer alliansen att öka produktionen med 400 000 bpd nästa månad. Trots oron för dynamiken mellan tillgång och efterfrågan förutspår Goldman Sachs, liksom andra ekonomer, ändå att råoljepriset kommer att återuppta sitt rally till 80 dollar per fat.

WTI – tekniska utsikter

Råoljepriset har bildat ett baisse konsolideringsmönster. Sedan början av veckan har priset minskat med över 7%. I skrivande stund har riktmärket för amerikansk olja – WTI-terminerna – stigit med 0,52% till 66,74. På måndag sjönk det under den avgörande nivån på 70 för första gången på en månad. På 2-timmarsdiagrammet ligger priset under 25 och 50 dagars EMA.

Eftersom investerare väntar på MKB:s uppgifter sent ikväll förväntar jag mig att råoljepriset kommer att handlas inom ett snävt intervall mellan 66 och 25 dagars EMA vid 67,57. Som en reaktion på kvällens data kan björnarna testa tisdagens lägsta nivå på 65. En ytterligare nedgång kommer att placera nästa mål vid 64. Starkare uppgifter än väntat kan däremot få priserna att stiga till 69,05, längs 50 dagars EMA. Efter den nivån kommer tjurarna att försöka pressa priset över 70 dollar-strecket till 70,46.

Råoljepriset
Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust