Varför skulle Tesla öppna sina laddningsstationer för konkurrerande EV-bilar?

By: Jayson Derrick
Jayson Derrick
Jayson bor i Montreal med sin fru och dotter, älskar att titta på hockey och är på en livslång… read more.
on jul 22, 2021
  • Tesla sa att det kommer att öppna sitt laddningsnätverk för elbilar från andra företag.
  • Detaljerna är knappa, men man kan anta att detta öppnar en ny intäktsström för Tesla.
  • Tesla-ägare använder inte nätverket "så mycket som du kanske tror," menar en expert.

Något överraskande bekräftade Tesla, Inc. (NASDAQ: TSLA) att de kommer att öppna sina elektriska laddstationer för konkurrerande elbilar. Draget bekräftades av Teslas Vd Elon Musk som i en tweet sa ”vi gör vårt Supercharger-nätverk öppet för andra elbilar senare i år.”

Frågan på allas läppar är nu att varför skulle något företag vilja hjälpa sina konkurrenter?.

LeBeau: Detaljerna är knappa, men ser gynnsamma ut

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

CNBC:s transportexpert Phil LeBeau sa under gårdagens ”Power Lunch”-segment att viktiga detaljer är knappa. Vi vet inte den exakta tidpunkten eller ens hur mycket detta kommer att kosta användare, eller om detta kommer att vara unikt för vissa geografiska regioner. Tesla kan se det som ett sätt att utnyttja sitt ledande fotavtryck inom laddstationer och generera en helt ny intäktsström.

Teslas beslut att öppna för att ladda konkurrenternas bilar kommer samtidigt som lagstiftarna i Washington föreslår miljarder dollar i investeringar i laddstationer, tillade Tim Higgins på CNBC. Tesla kan bli en ”stor vinnare” eftersom de kan utnyttja statens pengar för att utöka sin redan stora infrastruktur. Han sa:

De är redan vinnarna i den sektorn och om de kan expandera ännu mer så kan det göra dem ännu mer dominanta.

Använder Tesla-förare ens laddstationerna?

Om vi antar att Tesla kan utnyttja statliga pengar så är frågan om Tesla kan förvandla sitt laddstationsnätverk till en lönsam verksamhet. Enligt LeBeau är Teslas intäkter inte uppdelade per fordon och den ”stora majoriteten” av Tesla-ägare laddar sina bilar hemma. Han sa:

De använder inte Supercharger-laddstationerna så mycket som du kanske tror. De använder dem, det finns efterfrågan där, men det är främst för människor som åker långa sträckor eller om de vet att de ska pendla långt.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust