Goldman Sachs lämnar in en DeFi ETF-ansökan till US SEC

By: Jinia Shawdagor
Jinia Shawdagor
Jinia är en krypto- och blockchain-entusiast baserad i Sverige. Hon älskar allt som är positivt, att resa och finner… read more.
on jul 27, 2021
  • Fonden heter Goldman Sachs Innovate DeFi and Blockchain Equity ETF.
  • Enligt ansökan ska ETF:en exponera investerare för blockchain- och DeFi-sektorerna.
  • Krytoanvändare hävdar dock att fonden inte är en DeFi-ETF eftersom den består av aktier i vanliga företag.

Den ledande amerikanska investeringsbanken Goldman Sachs (NYSE: GS) har lämnat in en ansökan om att starta en börshandlad fond (EFF) med fokus på decentraliserad finans (DeFi) till amerikanska Securities Exchange Commission (SEC). Ansökan, som lämnades in igår, var inte särkilt detaljerad men konstaterade att målett med denna ETF är att exponera investerare för DeFi- och blockchain-sektorerna.

Enligt ansökan heter fonden Goldman Sachs Innovate DeFi and Blockchain Equity ETF. Goldman tillade att ETF:ens mål är att tillhandahålla investeringsresultat som nära motsvarar resultatet för Solactive Decentralized Finance and Blockchain Index före avgifter och kostnader.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

I ansökan avslöjade Goldman Sachs att fonden planerar att investera minst 80% av sina tillgångar i värdepapper, inkluderat i dess underliggande index, depåbevis som representerar intäkter i dess underliggande index och underliggande aktier avseende depåbevis som ingår i dess underliggande index.

Banken noterade vidare att fonden skulle investera i aktier i företag som finns på utvecklade och framväxande marknader världen över. Dessa inkluderar Australien, Kanada, Frankrike, Tyskland, Hongkong, Japan, Sydkorea, Schweiz, Nederländerna, Storbritannien och USA.

Blandade reaktioner från krypto-communityn på Twitter

Efter nyheten uppgav många medlemmar av krypto-communityn på Twitter att de välkomnar draget. En användare med namnet TLC Education twittrade emellertid att fonden inte är en DeFi-ETF och att Goldman Sachs bara vill dra nytta av att förknippas med namnet DeFi.

Användaren publicerade en skärmdump som visar fondens komponenter. Från och med den 23 juli omfattade Solactive Blockchain Technology Performance Index endast traditionella företag, inklusive Facebook, Nokia, Microsoft, Visa, Mastercard, PayPal, Alibaba och Lenovo. Även om några av de börsnoterade företagen använder blockchain-teknik har inte ett enda av dem vågat sig in i DeFi-sektorn.

Den här nyheten kommer samtidigt som SEC fortsätter att fördröja sitt beslut om de ska godkänna flera ETF:er som de för närvarande granskar.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust