Kaffepriset i överköpt territorium med väderproblem i Brasilien

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… read more.
on jul 27, 2021
  • Kaffepriset nådde 215,05 som högst under dagen, vilket är den högsta nivån sedan oktober 2014.
  • Ökningen är en reaktion på extremt låga temperaturer i Brasilien som har skadat kaffeträden.
  • Risken att La Nina återkommer är ganska hög, vilket ytterligare har höjt priserna.

Kaffepriset har stigit till sin högsta nivå på nära sju år som en reaktion på de extremt låga temperaturerna i Brasilien. Det sydamerikanska landet är den ledande producenten av kaffe i världen. De exporterar cirka 16% av allt kaffe som konsumeras globalt, och Arabica svarar för cirka 70% av transporterna. Därför påverkar de faktorer som påverkar deras produktion även priserna på global nivå.

Kaffepriset

Brasiliens väderproblem

Förra veckan sjönk temperaturen i de stora kaffeodlingsområdena i landet under 0 grader Celsius, ett tillstånd som varade i timmar. Den södra delen av Minas Gerais upplevde den kallaste perioden sedan 1994.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Enligt meteorologer förväntas en liknande situation denna vecka. Frosten kommer sannolikt att skada grenar och löv, vilket minskar produktionsutsikterna för det kommande året. Detta är särskilt nedslående eftersom grödan för närvarande befinner sig i sin tvååriga cykel och bönderna förväntade sig en ökad skörd under nästa säsong.

Framför allt är de låga temperaturerna den andra motgången som drabbar Brasiliens kaffebönder efter den långvariga torken tidigare under året. Dessutom har USA:s klimatförutsägningscenter pekat på en risk för att La Nina återvänder under de kommande månaderna. Vädermönstret tenderar att fördröja nederbörden i området.

Kaffepriset har också stigit till följd av den ökande efterfrågan. När ekonomier öppnar igen besöker fler kaffeälskare kaféer, hotell och restauranger för att njuta av drycken. Denna trend är betydligt starkare jämfört med fjolåret när lockdown-åtgärderna i olika delar av världen avskräckt konsumenter från att besöka restauranger.

Kaffepriset – tekniska utsikter

Kaffepriset handlas på sin högsta nivå sedan oktober 2014. Coffee C-terminskontrakt, som är riktmärket för Arabica-kaffet globalt, nådde 215,05 som högst under dagen innan det drog sig tillbaka. I skrivande stund har priset ökat med 9,95% till 207,80. Sedan början av juli har priset ökat med cirka 34,60%. I ett bredare sammanhang har den stigit med cirka 65,5% sedan årsskiftet.

På det dagliga diagrammet ligger kaffepriset över de 25 och 50 dagars exponentiella glidande medelvärden. Med en RSI på 78 är det i det överköpta territoriet. På kort sikt förväntar jag mig en korrigerande tillbakadragning även om de hausseartade utsikterna kvarstår. Kaffet kommer sannolikt att se sitt prisfall hitta stöd längs den psykologiska nivån på 200. Ett fall under den nivån kommer att se björnarna att sikta mot den lägre stödnivån vid 195,45 innan tjurarna samlar tillräckligt med momentum för att driva upp priset igen.

Kaffepriset
Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust