Finansiella tillsynsmyndigheter i USA är oroade över Tether och Facebooks Diem

By: Jinia Shawdagor
Jinia Shawdagor
Jinia är en krypto- och blockchain-entusiast baserad i Sverige. Hon älskar allt som är positivt, att resa och finner… read more.
on jul 28, 2021
  • Tillsynsmyndigheterna anser att Tether fungerar som en oreglerad penningmarknadsfond.
  • Enligt dem är Diems potential att snabbt uppnå massadoption ett stort problem.
  • Tether uppger att de följer alla regler samt gärna hjälper tillsynsmyndigheter att formulera nya.

Tether (USDT/USD) och Facebooks Diem (tidigare Libra) var huvudämnet under ett nyligen arrangerat privat möte där de risker som stablecoins utgör för finansiella system diskuterades. En rapport som hänvisar till källor som är bekanta med saken avslöjade denna nyhet den 27 juli och konstaterade att USA:s finansminister, Janet Yellen, ledde mötet som inkluderade presidentens arbetsgrupp för finansmarknader och flera amerikanska tillsynsmyndigheter.

Enligt rapporten var deltagarna särskilt oroade över Tethers påståenden att de innehar en stor mängd kommersiella värdepapper, skulder som företagen emitterar för att få medel för att sköta den dagliga verksamheten. Enligt tjänstemän fungerar Tethers verksamhet som en oreglerad penningmarknadsfond, som är sårbar för en rörig investerarutgång.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Källorna, som är anonyma, uppgav också att tillsynsmyndigheterna är oroade över Diem. Diem är en kommande stablecoin från Diem Association, som består av ledande företag, såsom Facebook, samt ideella organisationer. Tillsynsmyndigheterna bedömer att Diems potential att uppnå mainstreamantagande snabbt tack vare kopplingen till Facebook, som har cirka 3 miljarder användare per månad, är ett problem.

Yellen uppmanar myndigheterna att snabbt reglera stablecoins

Med ökande oro för att stablecoin-marknaden expanderar snabbt och att det underlättar olagliga transaktioner betonade Yellen att det är brådskande att tillsynsmyndigheter tyglar branschen. För närvarande är marknaden för stablecoins värd över 100 miljarder dollar och USDT står för mer än hälften av detta marknadsvärde.

Michael Hsu, tillförordnad Comptroller of the Currency, noterade att finansiella tillsynsmyndigheter inspekterar USDT:s företagscertifikatkonton för att se om varje mynt verkligen stöds av en motsvarande dollar. Enligt honom har tillsynsmyndigheter intensifierat sina granskningar av stablecoins efter covid-19-pandemin, när investerare tog ut sina medel.

I en kommentar till det ökade strålkastarljuset på USDT publicerade Tether ett uttalande och sa att de är en pionjär inom stablecoin-industrin, som är relativt ny. Därför följer företaget inte bara de nuvarande reglerna utan spelar också en roll för att skapa nya. Till skillnad från Tether svarade Facebook och Diem Association inte på förfrågningar om kommentarer.

Stablecoins fortsätter att locka intresset från finansiella tillsynsmyndigheter i olika jurisdiktioner. Innan diskussionerna i USA sa vice guvernör för Folkets bank i Kina, Fan Yifei, att stablecoins utgör ett betydande hot mot det internationella monetära systemet.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust