Råoljepriset: Viktiga nivåer när sommarsäsongen närmar sig sitt slut

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… read more.
on aug 26, 2021
  • Investerare är oroliga över efterfrågesituationen när sommarsäsongen tar slut.
  • Råoljepriset har i stort sett legat över 65 dollar trots spridningen av delta-varianten.
  • När efterfrågan minskar den närmaste tiden kan 70 dollar-nivån bli svår att nå.

Råoljepriset har bromsat efter det tre dagar långa rallyt. WTI-terminerna kommer sannolikt att förbli under 70 dollar den närmaste tiden samtidigt som de hittar stöd vid 65 dollar.

crude oil price
Råoljepriset

Efterfrågeprognos

Igår bekräftade Energy Information Administration (EIA) den hausseartade trenden som identifierats av American Petroleum Institute (API). I tisdags indikerade API att de amerikanska oljelagren minskat med 1,622 miljoner fat under veckan som slutade den 20 augusti. Även om minskningen var lägre än förväntade 2,367 miljoner, så var den bättre än föregående veckas 1,163 miljoner.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Som en bekräftelse på den hausseartade trenden visade EIA:s data att de amerikanska oljelagren sjönk med 2,979 miljoner fat. Minskningen var mindre än föregående veckas 3,234 miljoner fat men högre än väntade 2,683 miljoner. Dessutom minskade bensinlagren med 2,242 miljoner fat jämfört med förväntade 1,557 miljoner och föregående veckas ökning med 0,696 miljoner fat.

Lagerdatan fick priserna på råolja att öka jämfört med tidigare i veckan. Den ökande efterfrågan påverkar dock marknaden. Sommarens bilsäsong som började i slutet av maj höjde WTI-terminerna till den högsta nivån på tre år på 76,96 dollar. Även om de sedan dess har backat med cirka 12,29% så har priset i stort sett legat över 65 dollar.

När säsongen tar slut under den amerikanska Labor Day-helgen i början av september är investerare oroliga över efterfrågestatusen på medellång sikt. Baserat på både det grundläggande och det tekniska så kan råoljepriset förbli under 70 dollar eftersom tjurarna saknar tillräckligt med momentum för att pressa upp priset över den motståndsnivån.

WTI-olja – tekniska utsikter

Råoljepriset har sjunkit efter ett rally under tre sessioner. Efter att ha sjunkit till den lägsta nivån på tre månader på 61,71 i måndags har riktmärket för amerikanska olja, WTI-terminerna, sedan stigit med cirka 9,86%. Det saknar dock tillräckligt momentum för att bryta motståndet till 68 dollar. I skrivande stund har priset fallit med 0,43% till 67,71.

På 3-timmarsdiagrammet handlas råoljan över 25 och 50 dagars exponentiella glidande medelvärden. På kort sikt kan det fortsätta att hitta motstånd längs 68. Om tjurarna lyckas pressa det högre kan det nå den högsta nivån på två veckor på 69,58 innan det faller tillbaka till 68.

Det kommer sannolikt att förbli under 70 på kort sikt eftersom oron för efterfrågan begränsar vinsterna. Nedtill i diagrammet kan råoljepriset sjunka till 50 dagars EMA vid 66,57 innan det återhämtar sig till stödzonen runt 68 dollar.

crude oil price
Råoljepriset
Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money