Kinas NDRC tillåter pilotering av blockchain för handel med grön el

By: Jinia Shawdagor
Jinia Shawdagor
Jinia är en krypto- och blockchain-entusiast baserad i Sverige. Hon älskar allt som är positivt, att resa och finner… read more.
on sep 7, 2021
  • Enligt NDRC är förutsättningarna för att skapa en grön kraftmarknad i Kina mogna.
  • NDRC säger att blockchain kan hjälpa att registrera information oföränderligt för effektiv strömspårning.
  • State Grid har ansökt om patent på ett blockchain-baserat grönt certifikat transaktionssystem.

Kinas National Development and Reform Commission (NDRC) har tillåtit nationens plan att pröva blockchain för handel med grön el. Organisationen, Kinas högsta planeringsorgan, avslöjade dessa nyheter genom att lägga ut en intervju på sin webbplats. Enligt uppgift är detta drag en del av Kinas mål att uppnå koldioxidneutralitet.

I intervjun avslöjade en namngiven NDRC-representant att byrån gick ihop med National Energy Administration, närstående företag, experter och forskare och fann att förutsättningarna för att skapa en grön kraftmarknad är lämpliga. Det första villkoret är företagets efterfrågan på grön kraft. Enligt representanten är företagen redo att betala extra för miljöfördelarna med grön kraft.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Det andra villkoret är lokalernas vilja. Eftersom vissa regioner har forskat om grön el noterade representanten att de är ivriga att omfamna handel med grön el.

När det gäller den tekniska aspekten sa intervjupersonen att blockchain omfattande kan registrera information om grön elproduktion, transaktion och konsumtion, bland andra aspekter. Att utnyttja blockchain skulle också säkerställa att all inspelad information förblir oföränderlig.

NDRC: s representant avslöjade vidare att State Grid Corporation i Kina redan har lämnat in en patentansökan för ett blockchain-baserat grönt certifikat transaktionssystem.

Kinas växande aptit för blockchain-teknik

Bortsett från att testa blockchain för handel med grön kraft, söker State Grid Corporation i Kina också att lansera en blockchain-baserad datadelnings- och hanteringsplattform efter att ha gått ihop med Pekingbaserade Wanglu Tech. Enligt uppgift kommer denna plattform att hjälpa State Grid att använda artificiell intelligens (AI) för att analysera data utan att äventyra konsumenternas integritet. Därmed tror företaget att det kommer att vara väl positionerat för att modernisera sina tjänster och möjligheter.

Denna nyhet kommer efter att landet släppte sin första koldioxidkompensation på AntChain, Ant Groups företags blockchain-plattform. Tianjin släppte Kinas första blockchain-baserade koldioxidkompensationscertifikat i juli 2021. Detaljerade om varför Tianjin utnyttjade blockchain, noterade publikationen att tekniken gör emission, handel och granskning av koldioxidkompensationer transparenta och spårbara.

Innan detta nämnde landet blockchain för första gången i sin 14:e femårsplan i mars, i år. Medan Kina förbjöd kryptovalutor tror de att deras underliggande teknik kan vara avgörande för dess digitala ekonomi. Genom att utnyttja blockchain bland andra tekniker tror Kina att det kan öka sin BNP och bli en global ledare.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money