Förutsägelse för råolja efter OPEC:s överraskningsprognos

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… read more.
on sep 13, 2021
  • Råoljan har handlat stadigt sedan slutet av augusti trots den pågående volatiliteten.
  • OPEC räknar med att den globala efterfrågan på olja kommer att uppgå till 100,8 miljoner bpd år 2022
  • Uppskattningarna är en förbättring från dess tidigare förutsägelser om att nå milstolpen 2022:s andra hälft.

Råoljepriset har lättat på rallyt då det står inför motstånd på 72 dollar. OPEC+ höjde sin prognos för den globala efterfrågan på olja, en aspekt som höjde priserna.

crude oil price
crude oil price

OPECs månatliga oljemarknadsrapport (MOMR)

Organisationen för oljeexporterande länder (OPEC) har höjt sin prognos för den globala efterfrågan på olja, en aspekt som har ökat råoljepriset. På måndagen justerade alliansen sina efterfrågestimat till 100,8 miljoner fat per dag (bpd) under det kommande året. Detta är i jämförelse med nivåerna före pandemien på 100,3 bpd.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

I den efterlängtade rapporten visade organisationen optimism att den globala efterfrågan på olja kommer att återgå till 2019 års nivåer under hela året. Detta är i jämförelse med dess tidigare prognos när den förutspådde att den skulle nå pre-pandemiska nivåer under andra halvan av det kommande året. Optimismen är baserad på marknadens förtroende för att länder kommer att ha förbättrat sin hantering av COVID-19-pandemin. Den aspekten, tillsammans med den förväntade ökningen av vaccinationsgraden över hela världen, kommer sannolikt att öka återhämtningen inom resesektorn.

OPEC:s prognos har kommit som en överraskning eftersom vissa experter förväntade sig att alliansen skulle sänka sina uppskattningar snarare än att höja den. Jämfört med OPEC: s efterfrågetillväxtprognos räknar EIA med att milstolpen på 100 miljoner bpd kommer att överträffas under andra kvartalet. Marknadens reaktion på måndagens rapport placerar råoljepriset på en tum närmare Goldman Sachs prognos på 80 dollar per fat i slutet av året. Under de efterföljande sessionerna är motståndsnivån att se upp för $75.

Brent oljepris förutsägelse

Råoljepriset har lättat efter sin två dagar långa sammankomst. Efter att ha nått en lägst på 70,84 på torsdagen har Brent-terminerna – riktmärket för global olja – sedan ökat med cirka 3,49%. Trots den ökade volatiliteten på oljemarknaden har priset legat stabilt över den avgörande stödnivån på 70 sedan slutet av augusti.

I skrivande stund ökade det med 0,82% till 73,46. På ett två timmars diagram handlas det något över 25 och 50 dagars exponentiella glidande medelvärden. På kort sikt kommer det sannolikt att fortsätta hitta stöd längs 25-dagars EMA vid 72,93. Ett spurt över den nuvarande motståndsnivån 74 kommer sannolikt att placera det på 75.

På nedsidan kan man inte avfärda sannolikheten för en nedgång förbi den nuvarande supportnivån på 72,93. Om det händer är den psykologiska nivån 72 och lägre stödnivå på 70,87 nivåerna att se upp för.

crude oil price
crude oil price
Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money