Kopparprisförutsägelse: hausseartade grunder, baisseartat tekniskt

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… read more.
on sep 28, 2021
  • Kopparpriset svävar runt en viktig supportnivå bland låga lager och en stark amerikansk dollar.
  • Bildandet av en stigande kil signalerar en trolig trendomvändning.
  • Björnarna testar stabiliteten i september: s avgörande stödnivå på $4,2500.

Kopparpriset förblir stabilt över $4.2500, vilket har varit en avgörande stödnivå för metan i september. Baserat på bildandet av en stigande kil är det dock troligt att en trend vänds.

copper price
copper price

Nedgång i lager

Tätt utbud i Kina har stött kopparpriset över den avgörande nivån på $4,2500. Lager som registrerats på Shanghai Futures Exchange (CU-STX-SGH) fick sina lager att sjunka till 44 629 ton den senaste veckan. Siffran representerar den största nedgången sedan juni 2009. Speciellt har aktierna sjunkit i sju veckor i rad.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Samtidigt har kopparlager i LLME-länkade lager (MCUSTX-TOTAL) minskat med över 10% sedan början av september. Lagren ligger för närvarande på 223 175 ton. Dessutom är de annullerade teckningsoptionerna, som hänvisar till metallen som avsatts för leverans, för närvarande 44%.

Å andra sidan dämpar den rallyande amerikanska dollarn kopparprisvinster. Liksom de flesta andra varor fungerar en stark greenback som en baisseartad katalysator för den röda metallen. Detta grundar sig på det faktum att en sådan miljö gör varan dyrare för köparna som innehar andra valutor. Tidigare på tisdagen var dollarindexet, som spårar värdet av den amerikanska dollarn mot en korg med valutor, på sin högsta nivå sedan slutet av augusti.

Kopparpris teknisk analys

Den röda metallen har ökat med cirka 22% sedan början av året. Det förblir dock 12,11% under det högsta någonsin på 4,8850 som det nådde i mitten av maj. I september har kopparpriset varit föremål för ökad volatilitet; når en hög på 4.4710 och en lägst på 4.0155. Trots prissvängningarna har 4.2500 varit en avgörande stödzon.

I skrivande stund handlade industrimetallen på 4.2910. På ett tre timmars diagram ligger kopparpriset något över 25 och 50 dagars exponentiella glidande medelvärden. Det är också något över 200-dagars EMA. Baserat på dessa tekniska indikatorer kan det registrera ytterligare vinster.

Men med bildandet av en stigande kil kan man inte avfärda möjligheten till en trendomvändning. Visst, det är ännu inte att bilda en topp. Som sådan kommer det förmodligen att registrera minskade vinster före nedgången.

Baserat på detta perspektiv kan det stiga till måndagens höjdpunkt på 4.3180. Genom att göra det kommer det att förbli över supportnivån på 4.2635, som ligger längs 25-dagars EMA. En nedgång under den avgörande stödnivån på 4.2500 kommer att signalera början på trendomvändningen. Om det händer är 4.1945 björnarnas nästa mål.

copper price
copper price
Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust