Kaffeprisutsikter: 5% ökning ger väg till färska nivåer

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… read more.
on okt 4, 2021
  • Kaffepriset har ökat med 62,99% från år till år eftersom hög efterfrågan och lågt utbud driver marknaden.
  • Arabica ICE-terminer ligger 5,20% under den sjuåriga högsta som den nådde i mitten av juli.
  • Leveransförseningar och ogynnsamma väderförhållanden har påverkat varans flöde.

Kaffepriset är på väg att testa det sjuåriga högt som det nådde i mitten av juli. Efterfrågan och tillgångens dynamik ligger bakom rallyt.

coffee price
coffee price

Utbud-efterfrågan dynamik

Under de senaste månaderna har extrema väderförhållanden påverkat kaffegrödan. I Brasilien, den ledande kaffeproducenten i världen, har säsongen präglats av frost och torka. La Nina-fenomenet som förväntas inom en snar framtid kan ytterligare minska den förväntade grödan när torka sveper över det sydamerikanska landet.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Landets livsmedelsbyrå, Conab har sänkt sina uppskattningar för årets Arabica-produktion. De prognostiserade 30,7 miljarder påsarna är den lägsta siffran på 12 år.

Leveransförseningar har ytterligare påverkat utbudet och priserna på kaffe. Situationen har särskilt påverkat last från Vietnam och Indonesien. De två länderna är rankade 2:a respektive 4:e största kaffeproducerande länder.

Förseningarna beror på den pågående containerbristen och de stigande fraktkostnaderna. Som ett resultat förväntas den eftersläpning som började i början av COVID-19-pandemin fortsätta i flera månader.

Samtidigt ökar efterfrågan när länder fortsätter att lindra COVID-19-restriktionerna. Till exempel kommer USA att öppna sina portar för helt vaccinerade utlänningar från november efter ett och ett och ett halvt års förbud.

Dessutom förväntas Australien tillåta sina vaccinerade medborgare att resa utomlands från och med den kommande månaden. Ökade resor förväntas öka efterfrågan på både snabbkaffe (Robusta-sorten) och Arabica-sorten som föredras på hotell och andra anläggningar.

Under det senaste året placerade stigande coronavirusfall 140 på en undvikande nivå för Arabica ICE-terminer. I jämförelse har den mjuka varan stadigt handlat över den nivån sedan maj.

Kaffepris tekniska utsikter

Det globala riktmärket för Arabica-kaffe-Coffee C-futures-ligger bara cirka 5,20% under den högsta nivån år 215,35 hittills. I skrivande stund var det en ökning med 5,18% vid 204,05 i interkontinentalt utbyte (ICE).

Sedan början av året har kaffepriset ökat med 62,99%. Under samma tidsram under det senaste året sjönk den mjuka varan med 19,70%. På ett dagligt diagram handlas det över 25 och 50-dagars exponentiella glidande medelvärden.

På kort sikt kommer det sannolikt att sväva runt den psykologiska nivån 200. En ytterligare återdragning kan placera stödnivån längs 25-dagars EMA 190.50 innan den studsar tillbaka till över 200. När månaden utvecklas kommer kaffepriset sannolikt att slå och överträffar årets högsta nivå. Om det händer blir 225 nästa mål. Denna avhandling kommer emellertid att ogiltigförklaras genom ett steg under 50-dagars EMA vid 185.

coffee price
coffee price

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust