JTD:s John Driscoll – råoljemarknaden kan vara på väg mot en vild resa

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… read more.
on okt 6, 2021
  • Råoljepriset förblir stabilt över $80 bland de positiva efterfrågesikterna.
  • Enligt API steg amerikanska oljelager oväntat under den senaste veckan.
  • JTD:s Driscoll hävdar att oljemarknaden kommer att gå en vild resa om vintern kommer hårdare än vanligt.

Råoljepriset handlas stadigt över den avgörande nivån på $80. Det har dock lättat på sin sammankomst efter den oväntade ökningen av amerikanska oljelager.

crude oil price
crude oil price

Råoljeförsörjning

Sen på tisdag, American Petroleum Institute (API) indikerade att mängden av råolja i lager hade ökat med 951,000 fat under veckan som slutade den 1:a oktober. Siffran är lägre än föregående veckas byggnad på 4,127 miljoner fat. Det missade dock analytikernas beräknade dragning på 300 000.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Uppgifterna kommer en dag före MKB: s inventeringssiffror. I den tidigare utgåvan har veckolagren ökat med 4,578 miljoner fat. Analytiker räknar med en avläsning på -0.418 miljoner i onsdagens release.

Trots den oväntade ökningen av de amerikanska oljelagren verkar marknaden vara angelägen om de positiva efterfrågesutsikterna under den kommande vintersäsongen. Enligt John Driscoll från JTD Energy Services kan marknaden uppleva en ”vild resa” under de kommande månaderna. Under en intervju med CNBC konstaterade Driscoll att situationen är ”lite skrämmande när vi överväger vilka framtidsutsikter det har för den kommande vintern.”

Analytikern pekar på den pågående energikrisen i Europa och Kinas strömavbrott som frågor som kommer att öka efterfrågan under årets sista kvartal. Tidigare i veckan indikerade OPEC+ att man kommer att behålla sin plan att gradvis höja produktionen med 400 000 bpd. Detta trots den amerikanska regeringens begäran om att öka produktionen.

Råoljeprisets tekniska utsikter

Tidigare på tisdagen steg oljepriset ytterligare för att nå sin högsta nivå sedan mitten av oktober 2018. Brent-terminer, riktmärke för global olja, steg till 83,08 innan de drog sig tillbaka.

Sedan början av månaden har varan stigit med cirka 64,02%. Under den aktuella månaden stiger priset med 5,51%. I skrivande stund ökade Brent-terminerna med 1,77% till 82,74.

På ett tre timmars diagram handlas råoljepriset över 25 och 50 dagars exponentiella glidande medelvärden. På kort sikt förväntar jag mig att den kommer att sväva runt 82,50 eftersom den finner motstånd vid tisdagens höjdpunkt på 83,08. dock högre än väntat lager från MKB kan öka det till 85 innan det dras tillbaka till cirka 82,50. En ytterligare återdragning kommer sannolikt att placera supportnivån längs 25-dagars EMA på 80,67.

crude oil price
crude oil price
Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust