CFTC straffar Tether och Bitfinex för vilseledande anklagelser

By: Jinia Shawdagor
Jinia Shawdagor
Jinia är en krypto- och blockchain-entusiast baserad i Sverige. Hon älskar allt som är positivt, att resa och finner… read more.
on okt 17, 2021
  • CFTC beordrade Tether och Bitfinex att betala en bot på 42,5 miljoner dollar som en del av förlikningen.
  • Regulatorn varnade Tether och Bitfinex mot att ytterligare bryta mot CEA- eller CFTC-föreskrifter.
  • Tether hävdar att CFTC inte har något bevis på att USDT inte var helt backat vid den påstådda tiden.

Commodity Futures Trading Commission (CFTC) har bötfällt stablecoin-emittenten Tether och dess systerbolag, Bitfinex, med 42,5 miljoner dollar för brott mot varubestämmelser.

Ett pressmeddelande avslöjade denna nyhet den 15 oktober och noterade att CFTC höll Tether ansvarig för att göra falska eller vilseledande påståenden och utelämnanden av väsentliga fakta om stöd av Tether (USDT/USD).

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Enligt pressmeddelandet ålade den federala råvaruvakten en Tether på 41 miljoner dollar (29,83 miljoner pund) och varnade företaget för att undvika att bryta mot Commodity Exchange Act (CEA) och CFTC-reglerna ytterligare. Med böterna och varningen avgjorde regulatorn sitt ärende med Tether.

I en separat beställning debiterade CFTC Bitfinex för att ha ägnat sig åt olagliga kryptobaserade detaljhandelstransaktioner med amerikanska invånare. Dessutom påstod tillsynsmyndigheten att Bitfinex agerade som en oregistrerad Futures Commission Merchant (FCM) och bröt mot en tidigare CFTC-order som utfärdades den 2 juni 2016.

För att lösa ärendet med Bitfinex, uppmanade CFTC företaget att betala en böter på 1,5 miljoner dollar och varnade företaget mot att bryta CEA-reglerna igen. Utöver detta uppmanade kommissionen Bitfinex att implementera och underhålla system som skulle hjälpa till att förhindra olagliga detaljhandelstransaktioner.

Tether säger att det alltid har behållit tillräckliga reserver

I en kommentar om förlikningen med Tether och Bitfinex sa CFTC: s tf ordförande, Rostin Behnam,

Detta fall belyser förväntan på ärlighet och transparens på den snabbt växande och utvecklande marknaden för digitala tillgångar. CFTC kommer att fortsätta vidta avgörande åtgärder för att avslöja osanna eller vilseledande uttalanden som påverkar CFTC: s jurisdiktionsmarknader.

I sitt fall mot Tether påpekade CFTC att USDT endast stöds för cirka 27,6% av tiden mellan 2016 och 2018. Ovanpå detta sa tillsynsmyndigheten att företaget inte innehade alla USDT-reserver i USDT som representerade och istället beroende på oreglerade organisationer och tredje parter för att inneha medlen.

CFTC noterade vidare att Tether kombinerade reserver med Bitfinex drift- och kundmedel. Dessutom innehade stablecoin-emittenten USDT: s reserver i icke-fiat finansiella produkter.

Efter CFTC:s pressmeddelande utfärdade Tether ett uttalande som säger att regulatorn inte har några fynd som tyder på att USDT-tokens inte alltid var helt backade, bara att reserverna inte var alla i fiats. Tether noterade vidare att det alltid har behållit tillräckliga reserver och aldrig har uppfyllt någon kunds inlösenbegäran.

Denna nyhet kommer efter att Tether och Bitfinex löste liknande avgifter med New York Attorney General’s (NYAG) kontor tidigare i år. Förlikningen innebar att företagen betalade 18,5 miljoner dollar (13,46 miljoner pund) böter och slutade handla med invånare i New York.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money