Tre viktiga takeaways från Teslas resultatrapport för tredje kvartalet

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh är aktivt intresserad av världsfrågor och teknik, är en ivrig läsare och älskar att spela bordtennis på fritiden. read more.
on okt 21, 2021
  • Tesla rapporterar lägre intäkter än väntat för sitt tredje kvartal.
  • En omdesignad Roadster, Semi och Tesla Cybertruck förväntas alla år 2023.
  • EV-tillverkarens aktier sjunker mer än 1,0% i utökad handel.

Tesla Inc (NASDAQ: TSLA) skyllde på onsdagen på utmaningarna i leveranskedjan och den globala chipbristen när intäkterna sjönk med uppskattningar under det tredje kvartalet. EV-tillverkarens aktier tappar mer än 1,0% i handeln efter timmar.

Finansiella resultat för tredje kvartalet

Tesla redovisade 1,6 miljarder dollar i resultat som motsvarar 1,44 dollar per aktie. Under det jämförbara kvartalet förra året hölls resultatet med en kraftigt lägre $331 miljoner eller 27 cent per aktie. Justerat för engångsposter tjänade det Nasdaq-noterade företaget 1,86 dollar per aktie.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Det amerikanska företaget genererade 13,8 miljarder dollar i intäkter som motsvarar en årlig tillväxt på 57%, enligt vinstpressmeddelandet. Enligt FactSet hade experter prognostiserat 1,62 dollar i justerad EPS men en högre intäkt på 14 miljarder dollar.

Bruttomarginal och andra anmärkningsvärda siffror

Teslas vinst och intäkter slog rekord i kvartalet på bruttomarginalen som förbättrades till 26,6%. Andra anmärkningsvärda siffror inkluderade 806 miljoner dollar i intäkter från sin energiverksamhet, 894 miljoner dollar från tjänster och en bitcoin-investeringsrelaterad nedskrivning värd 51 miljoner dollar.

Elfordonstillverkaren rapporterade redan leveranser för tredje kvartalet tidigare denna månad.

Produktionsmål

Enligt VD Elon Musk förväntas alla en omdesignad Roadster, Semi och Tesla Cybertruck alla år 2023, genom vilka de amerikanska biltillverkarna sannolikt kommer att lösa bristen på leveranskedjor.

Resultatrapporten kommer en dag efter att Bank of America Securities uppgraderade sitt kursmål på Tesla till $900, vilket motsvarar en uppgång på cirka 5,0% härifrån. Aktierna i USA: s ledande EV-tillverkare har redan ökat med cirka 18% på årsbasis.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust