Experter uppmanar idrottslag att hålla utkik efter röda flaggor när de använder krypto

By: Jinia Shawdagor
Jinia Shawdagor
Jinia är en krypto- och blockchain-entusiast baserad i Sverige. Hon älskar allt som är positivt, att resa och finner… read more.
on nov 24, 2021
  • Enligt Timothy Mangnall fokuserar idrottsklubbar på hur mycket pengar ett företag erbjuder.
  • Mangnall uppmanar klubbarna att stärka sina interna granskningsprocesser.
  • Innan detta avslutade FC Barcelona och Manchester City affärer med sina kryptopartners.

Sportbranschen har aktivt skapat sponsringsavtal med kryptoversen för att skapa nya intäktsströmmar. Även om dessa partnerskap har fungerat bra för flera kända team, har andra inte haft samma tur. Exempel på klubbar som har bråkat med sina kryptopartners är FC Barcelona och Manchester City.

FC Barcelona kom först efter att ha avslutat sitt partnerskap med NFT-marknadsplatsen Ownix, efter arresteringen av Moshe Hogeg, en israelisk kryptoentreprenör som fungerade som en av företagets konsulter. Även om Ownix tog avstånd från Hogeg och hävdade att det inte hade några organiska kopplingar till honom, hade den spanska fotbollsklubben inget av det.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Manchester City kom näst efter att ha avbrutit sitt avtal med decentraliserade finansföretaget (DeFi) 3Key efter att frågor om bristen på information om företaget uppstått. Affären avslutades en vecka efter att de två parterna slog sig samman, och 3Key blev Manchester Citys officiella regionala partner.

Timothy Mangnall, grundaren av NFT-byrån Capital Block, tillskrev dessa misslyckade affärer till att sportbranschen var ivriga att gå med i NFT-hypen. Även om det är ett progressivt drag att omfamna den begynnande sektorn, tror han att de flesta lag eller klubbar glömmer att genomföra due diligence på företag innan de gör långsiktiga kommersiella affärer.

Välj partners som ger mest pengar till bordet

Enligt Mangnall kontaktade flera NFT-marknadsplatser Barça innan klubben till slut valde Ownix. Mangnall, som fokuserar på att hjälpa sportvärlden att förstå krypto och NFT, påpekade att klubben tackade nej till flera utmanare med stensolida meriter i det digitala samlarobjektsutrymmet.

Genom att dela vad han tror kan ha tipsat Barcelona att samarbeta med Ownix, sa Mangnall,

Vad detta visar mig är att Barcelona enbart tittade på pengarna på bordet snarare än att göra vad de skulle göra för alla andra sponsringsavtal, vilket är korrekt due diligence.

Han noterade vidare att NFT-utrymmet är fullt av små NFT-företag som är villiga att erbjuda tio gånger mer än ledande börser för att säkra stora affärer med sportklubbar. Enligt honom är massiva erbjudanden från sådana företag röda flaggor som vilken klubb som helst inte bör ignorera.

Mangnall föreslog att team skulle stärka sin granskningsprocess och noggrant undersöka sådana företag och deras ägare för att säkerställa att allt stämmer. Ahmet Usta, medförfattare till Blockchain 101, speglade Mangnalls känslor och sa:

Klubbar siktar naturligtvis på att få hög avkastning från fantokens och NFTs som tidiga användare. De bör dock fokusera på att lägga till värde med innovation och solida affärsmodeller till sina token- och NFT-erbjudanden.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money