Expert: El Salvadors BTC-antagande är undantag från regeln, inte modell för framtiden

By: Daniela Kirova
Daniela Kirova
Daniela föddes i Bulgarien, växte upp i Chicago och flyttade sedan till Michigan för att gå på University of… Läs mer.
on dec 7, 2021
  • Remitteringsavgifter kostar El Salvadors medborgare mer än 400 miljoner dollar per år
  • Det är högst osannolikt att någon större utvecklad ekonomi kommer att ta El Salvadors ledning
  • Knappt 90 centralbanker runt om i världen undersöker idén om att lansera en CBDC

Enligt William Je, vd för det institutionella investeringsföretaget Hamilton Investment Management, är El Salvadors antagande av Bitcoin (BTC/USD) som lagligt betalningsmedel ingen modell för framtiden, utan istället ett undantag från regeln. Experten finner att antagandet ifrågasätter genomförbarheten av decentraliserade kryptovalutor som en analog för nationella valutor, föremål för centraliserad kontroll.

Han påpekade:

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Låt oss komma ihåg att El Salvador är en ekonomi under utveckling och en nation med en historia av valutaförändringar. 2001 ersatte El Salvador sin dåvarande inhemska valuta, colón, mot den amerikanska dollarn. Dess antagande av bitcoin som lagligt betalningsmedel beror på samma utmaning som nationen stod inför för 20 år sedan, vilket är att knappt en fjärdedel av landets BNP kommer från remitteringar från dess medborgare som bor och arbetar utomlands.

Remitteringsavgifter kostar El Salvadors medborgare mer än 400 miljoner dollar per år enligt El Salvadors regering. Dessutom har de flesta människor i landet inget bankkonto. Att använda en kryptovaluta kan skapa tillgång till en mängd andra finansiella tjänster för första gången.

IMF och andra globala fordringsägare varnar för kryptoantagande

Globala fordringsägare som Internationella valutafonden uttrycker alltmer oro över att anta en statslös, decentraliserad kryptovaluta som Bitcoin, som är en mycket spekulativ tillgång. Enligt Je är det högst osannolikt att någon större utvecklad ekonomi kommer att ta El Salvadors ledning.

Fler och fler länder överväger sina egna digitala valutor

Samtidigt överväger ett ökande antal länder att lansera egna digitala valutor. Data från Atlantic Council visar att knappt 90 centralbanker runt om i världen undersöker idén om att lansera en CBDC.

Kina har testat e-CNY (digital yuan) sedan april 2021. USA utforskar en digital dollar genom två program. Bahamas lanserade en digital version av sin dollar och Nigeria introducerade eNaira i år.

Storbritannien lanserar CBDC stablecoin om 5 år?

I Storbritannien förhandlar Bank of England och HM Treasury kring den framtida lanseringen av ett CBDC stablecoin, som förväntas ske mellan 2025 och 2030. Individer och företag kommer att kunna använda denna digitala valuta för sina vardagliga betalningsbehov, banken från England sa. Det kommer att användas parallellt med kontanter och bankinsättningar.

Je kommenterade den framväxande CBDC-trenden bland centralbanker som en sista anmärkning:

En CBDC skulle kunna skapas från tomma intet av centralbanker med kvantitativa lättnader precis som med traditionella valutor – men detta motverkar utan tvekan föremålet för en digital-baserad valuta.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money