Goldman Sachs tillkännager sitt fjärde kvartal och årsresultat för 2021

By: Ruchi Gupta
Ruchi Gupta
Ruchi tar fitness och en hälsosam livsstil på stort allvar. På sin fritid simmar hon gärna, springer och lagar… Läs mer.
on jan 18, 2022
  • Företaget rapporterade 59,34 miljarder dollar i nettointäkter för räkenskapsåret 2021.
  • Q4:s nettointäkter för 2021 uppgick till 12,64 miljarder dollar.
  • Rekordresultat i både nettoresultat och nettointäkter.

Goldman Sachs Group Inc. (NYSE: GS) tillkännager sitt fjärde kvartal och rekordårsresultat för 2021. Företaget noterade 59,34 miljarder dollar i nettointäkter och 21,64 miljarder dollar i nettovinst under räkenskapsåret 2021. Företagets resultat för fjärde kvartalet för samma år var en nettovinst på 3,95 miljarder dollar och en nettoomsättning på 12,64 miljarder dollar.

Utspädd vinst för räkenskapsåret 2021 uppgick till 59,45 USD per stamaktie, vilket var mycket mer än de 24,74 USD som det rapporterade föregående räkenskapsår. Men under fjärde kvartalet var vinsten efter utspädning 10,81 USD per stamaktie, vilket var en minskning från de 12,08 USD som de rapporterade under samma kvartal föregående räkenskapsår.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Ledningens kommentarer

Goldman Sachs verkställande direktör och ordförande, David Solomon, sa;

”2021 var ett rekordår för Goldman Sachs. Företagets enastående prestation är ett bevis på styrkan hos vår kundkrets och våra medarbetare.”

VD:n fortsatte att hävda att:

”Framåtriktad är vårt ledarteam fortfarande engagerat i att växa Goldman Sachs, diversifiera våra verksamheter och leverera stark avkastning till aktieägarna.”

finansiella höjdpunkter

Företaget genererade rekordstora nettointäkter, nettoresultat och utspädd vinst per aktie under räkenskapsåret för 2021. De överträffade avsevärt vad bolaget noterade under föregående räkenskapsår. Dessutom var den ROE på 23% som det rapporterade den högsta som företaget har registrerat sedan 2007.

Dess Investment Banking-avdelning genererade 14,88 miljarder dollar i nettointäkter, vilket också var ett rekordresultat. Nettointäkterna i den här avdelningen drevs av rekordstora nettointäkter inom debt Underwriting, Equity Underwriting och finansiell rådgivning.

Dess Global Markets-segment genererade 22,08 miljarder i nettointäkter, vilket var det högsta Goldman Sachs har registrerat på tolv år. Detta bidrog till att spegla företagets styrka inom Fixed Income och Equities.

Detta var ett rekordår även för Asset Management-avdelningen, som inbringade 14,92 miljarder USD i nettointäkter. Detta inkluderade rekordstora nettointäkter inom segmentet Aktieinvesteringar.

Consumer and Wealth Management avgick registrerade 7,47 miljarder dollar i nettointäkter för räkenskapsåret 2021, vilket var 25% högre än vad företaget registrerade under föregående räkenskapsår. Enbart Wealth Management-segmentet registrerade 5,98 miljarder USD i nettointäkter.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money