Jeremy Grantham: ”The Great Crash” är på väg att upprepa sig

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh är aktivt intresserad av världsfrågor och teknik, är en ivrig läsare och älskar att spela bordtennis på fritiden. Läs mer.
on jan 22, 2022
  • Jämförelseindexet S&P 500 har tappat mer än 7,0% i januari.
  • Jeremy Grantham säger att indexet kan sjunka till 2 500 nivåer.
  • Miljardärsinvesteraren är övertygad om att amerikanska aktier befinner sig i en "superbubbla".

S&P 500-indexet har tappat mer än 7,0% den här månaden, men miljardärsinvesteraren Jeremy Grantham varnar för att det bara är en trailer för vad som är på väg att träffas inom en inte så avlägsen framtid.

Grantham ser en baksida till nivån 2 500

I en intervju på Bloomberg Front Row sa Grantham att riktmärket kan sjunka till 2 500, vilket representerar en nedsida på 42% härifrån eftersom de amerikanska aktierna befinner sig i en ”superbubbla”. Han lade till:

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Jag var inte riktigt lika säker på den här bubblan för ett år sedan som jag hade varit om teknikbubblan 2000, eller som jag hade varit i Japan, eller som jag hade varit i bostadsbubblan 2007. Jag kände mig högst trolig, men kanske inte alls säkert. Idag känner jag att det är nästan säkert.

Medgrundaren av kapitalförvaltningsbolaget, GMO, förutspådde också att ett ingripande från US Fed kommer att misslyckas med att kompensera nedgången. Faktum är att superbubblan, tillade han, är ett resultat av dålig penningpolitik under de senaste två och ett halvt decenniet.

Finns det bevis som stöder hans duva syn?

Grantham ser underpresterandet av Russell 2000 2021, en kraftig nedgång i Cathie Woods Ark Innovation ETF och meme-aktiens frenesi som tecken på att superbubblan är på väg att spricka.

Den här checklistan för en superbubbla som går genom sina faser är nu klar, och det vilda bråket kan börja när som helst. När pessimismen återvänder till marknaderna står vi inför den största potentiella nedgången av upplevd rikedom i USA:s historia.

Enligt honom kan den kommande kraschen likna den stora kraschen 1929 eller kollapsen av aktier och fastigheter i Japan i slutet av 1980-talet. Hans syn är helt annorlunda än Michael Sheldons, som fortfarande är konstruktiv på aktiemarknaden för 2022.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money