ETHs penningmarknader behandlar 200 miljoner dollar i likvidationer på en dag

By: Daniela Kirova
Daniela Kirova
Daniela föddes i Bulgarien, växte upp i Chicago och flyttade sedan till Michigan för att gå på University of… Läs mer.
on jan 25, 2022
  • MakerDAO samlade in cirka 15,5 miljoner USD i likvidationsavgifter
  • På MakerDAO lägger användare eter som säkerhet och lånar DAI, marknadens stabila mynt
  • Etern säljs för DAI när en position likvideras, DAI bränns för att bibehålla ett stabilt myntvärde

Eftersom eter tappade mer än 14% på fredagen, dess största endagsminskning på mer än ett halvår, utlöste det likvidationer av säkerheter låsta på decentraliserade penningmarknader, av vilka några gjorde en imponerande vinst på likvidationsavgifter, skrev CoinDesk.

MakerDAO likviderade över 50% av beloppet

Ethereum (ETH/USD) penningmarknaderna MakerDAO, AAVE (AAVE/USD) och Compound (COMP/USD) behandlade totalt 200 miljoner dollar i likvidationer på fredagen, ett rekordbelopp för en enda dag. Normalt ser dessa DeFi-protokoll inte mer än 10 miljoner dollar i likvidationer per dag.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Hur går likvidationen till?

Likvidation sker när en kryptovaluta kraschar och värdet på säkerheten trycks under säkerhetströskeln. På fredagen samlade MakerDAO in cirka 15,5 miljoner dollar i straffavgifter, vilket gav dess totala intäkter från likvidation i januari till 17,5 miljoner dollar.

Analytiker på Delphi Digital, som sammanställde uppgifterna, kommenterade:

När en stor korrigering fick ETH att falla från 3 200 USD till 2 500 USD under den senaste veckan, ökade likvidationerna i kedjan när positionerna började nå sin likvidationspunkt.

När det gäller MakerDAOs intäkter tillade de:

Det är multiplar fler än de senaste månaderna och överträffade intäkterna som genererades under maj 2021.

På MakerDAO sätter användarna eter som säkerhet och lånar DAI, marknadens stablecoin, i ett belopp som motsvarar en del av säkerhetens värde. När de vill ta ut sin eter måste de betala tillbaka DAI tillsammans med låneräntan.

Säkerhetsvärdet måste vara större än lånebeloppet. Låntagaren måste sätta in 150% av lånet som säkerhet i eter eller någon annan token som godkänts av MakerDAO.

När är en straff skyldig?

Om säkerhetsgraden faller under 150% har låntagaren tre val: betala tillbaka DAI, lägga till mer säkerhet eller bli likviderad. I det tredje fallet är de skyldiga ett vite som läggs till deras totala skuld, beräknat som en procentandel av skulden.

Hur upprätthålls balansen?

Etern säljs för DAI när en position likvideras. DAI bränns sedan eller förstörs. Detta är vad som upprätthåller 1:1-balansen (peg), vilket utövar tryck uppåt på priset på DAI och tryck nedåt på eter. Höga likvidationer provocerar prisvolatilitet.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money