Flame animation

Hetaste nya
meme-myntet

Flame animation
Coin spinning animation

Potential till 100x

Shiba Memu Roll-out Logo KÖP NU

Qatar planerar att lansera en CBDC och utfärda digitala banklicenser

Av:
Mar 21, 2022
Listen
  • Qatar undersöker utvecklingen av en CBDC.
  • Landet planerar också att utfärda digitala banklicenser.
  • Banken gör dessa planer för att digitalisera sin monetära framtid.

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google News för de senaste uppdateringarna >

Qatar planerar att utfärda en centralbanks digital valuta (CBDC) och digitala banklicenser. Qatar kommer att ansluta sig till listan över länder som utforskar CBDC och hur de kan användas för att förändra finanssektorn.

Qatar utforskar en CBDC

Copy link to section

Chefen för Fintech vid Qatars centralbank, Alanood Abdullah Al Muftah, talade vid den 8:e Doha Islamic Finance Conference, där han talade om hur institutionen ser mot en digitaliserad framtid.

Tjänstemannen sa,

Vi försöker studera fintechs olika aspekter och vertikaler. Vi försöker sätta vår riktning. Varje centralbank bör studera digitala banker, med tanke på deras växande betydelse på den globala marknaden.

Trots att han nämnde en CBDC, noterade Al Muftah att lanseringen av en sådan produkt skulle ta tid. Banken befinner sig för närvarande i forskningsfasen för att bedöma genomförbarheten av en CBDC och effekten av en sådan lansering på landets finansmarknad.

  • Save

Race mot CBDC-utveckling

Copy link to section

Centralbanker globalt har tillkännagett planer på att lansera CBDC. Kina leder i kapplöpningen om en CBDC bland utvecklade länder. Landet är för närvarande i testfasen för en digital yuan. Under vinter-OS som hölls tidigare i år hade Kina uppmanat utländska idrottare att använda den digitala yuanen för att testa dess gränsöverskridande kapacitet.

Den jamaicanska centralbanken gör också goda framsteg med sina CBDCV-planer. Landet uppgav att det skulle släppa 16 USD i CBDC till de första 100 000 medborgarna som skapar en CBDC-plånbok senast den 1 april.

Kanadas centralbank tillkännagav också ett partnerskap med MIT för att bedöma fördelarna och nackdelarna med att utveckla en CBDC. Europa är också i forskningsfasen för ett digitalt pund.

USA släpar efter med lanseringen av en digital dollar. Den amerikanska centralbanken Federal Reserve hade meddelat att den inte skulle förhasta sina planer på att utveckla en CBDC för att säkerställa att den inte gjorde misstag. Nyligen undertecknade USA:s president, Joe Biden, en verkställande order för att tillåta federala myndigheter att bedöma genomförbarheten av att utveckla en CBDC.

  • Save
  • Save