Intervju: Ukrainas NFT Museum om Krig

By: Dan Ashmore, CFA
Dan Ashmore, CFA
Dan är dataanalytiker på Invezz och kombinerar kvantitativa färdigheter och en makrobakgrund för att sammanställa analyser om en rad… Läs mer.
on maj 5, 2022
  • The Museum of War är en samling NFT:er som beskriver händelserna under kriget i Ukraina
  • Varje NFT innehåller en tweet av händelsen och en illustration av en ukrainsk artist
  • Hall of Fame-sektionen lanserades också, inklusive Elon Musk NFT efter lanseringen av Starlink i Ukraina

Då och då får du ett intervjutillfälle som verkligen får dig att stanna upp och fundera. Detta var ett av dessa fall – en frågestund med det ukrainska ministeriet för digital transformation, kontoret för virtuella tillgångar.

Ämnet som skulle diskuteras var det unika krigsmuseet, som drivs av NFT. Kollektionen lanserades i mars för att ”bevara Ukrainas statsskap och historia”. Alex Bornayakov, Ukrainas biträdande minister för digital transformation, hävdade som en del av lanseringen att ”att återuppbygga landet kräver moderna lösningar”.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

När jag bläddrade i NFT-galleriet var en som stack ut för mig Warline, en dyster tidslinje för kriget, med varje händelse åtföljd av en motsvarande NFT ritad av en ukrainsk konstnär, och inklusive en tweet av den händelsen. Den första NFT från dag 1, till exempel, är nedan – som innehåller en tweet från BBC News som bekräftar att Ryssland hade invaderat.

Tidslinjen skildrar hela krigets händelser, stämplade på blockkedjan för alltid. Jag hoppade fram till dag 3, till exempel, nedanstående NFT (Dag 3, 00:39) tog min notis. En glimt av hopp bland tragedin. Museet visar också branschens potentiella kraft – trots att majoriteten av NFT:er är oseriösa sysselsättningar som tecknade apor, pixlade avatarer och vad inte, kan det bli en verklig inverkan i utrymmet också, som den här samlingen.

Utöver detta projekt släpper Ukrainas MetaHistory of WAR (ett gemensamt projekt med ministeriet för digital transformation) en ”Hall of Fame”-sektion på museet för att visa sin tacksamhet och respekt för offentliga personer som stod bredvid Ukraina när det behövde det mest.

Den första offentliga personen, Elon Musk, släpptes den 29 april. En figur som är vördad i kryptorymden, naturligtvis, Musk dyker upp i den här samlingen som ett resultat av att han hjälpte Ukraina att få internetuppkoppling via Starlink. Det fungerar som en ytterligare påminnelse om skalan och potentialen i NFT-utrymmet här.

Hur rörda vi än blev av den här romansamlingen intervjuade vi ministeriet för digital transformation för att få mer bakgrund om museet, deras tankar om kryptogemenskapen och eventuella planer på ytterligare utgivningar.

Invezz.com (IZ) : Vad är museets huvudmål och hur kommer visningen att se ut?

VK, chef för Museum of War Project (VK): Det viktigaste målet för vårt uppdrag är Historiografi. Fixa sanningen om vad som händer i detta orättvist fruktansvärda krig i blockkedjans annaler genom att illustrera händelser genom varje artists känslor.

IZ: Är du finansierad och/eller stöttad av några specifika organisationer/individer? Om ja, vilken typ av roll spelar de?

VK : Det enda stöd vi har är donationer.

IZ: Vad gör du för att stoppa och/eller filtrera spridningen av felaktig information, som har varit i centrum för den aktuella konflikten, och säkerställa verifiering av endast sann information?

VK : Målet och uppdraget med vårt projekt är att fixa sanningen om förfalskningarna som de är, inte tillåta propaganda att deformera sanningens ansikte

IZ: Ser du att insamlingsvägar som dessa blir mer populära under framtida kriser?

VK : För mig, som idéförfattare och VD, är detta projekt förhoppningen att en sådan modell i händelse av sådana kriser ska kunna konsolidera stödet från världen i händelse av en sådan händelse.

IZ: Har du planer på att släppa fler samlingar?

VK : Absolut. Warline och hans historiografiska uppdrag kommer att leva fram till segerögonblicket, men samtidigt skapade jag auktionssidan av projektet specifikt för anslutningen av andra författare och samlingar, men samtidigt för friheten att genomföra andra samarbeten och idéer som redan utvecklas av mig i allians med konstnärer från hela världen

IZ: Hur har du hittat din interaktion hittills kring detta projekt med kryptogemenskapen?

VK : Jag skulle säga att min kommunikation med samlare, välkända personligheter inom kryptokonst och ägare av börser och plattformar tyder på att de uppskattar idén och uppdraget som ligger i hjärtat av projektet. Men samtidigt känner jag en djup brist på viralitet i kryptogemenskapen för att maximera antalet människor som kan lära känna oss och stötta oss. Som om detta hände skulle vi ha ett större team för att genomföra min plan – nämligen att sätta världsrekord i välgörenhets-NFT och öppna det första NFT-museet i Ukraina. Jag jobbar på det.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, Capital.com
9.3/10