Bitcoin och Dow möts i mitten och närmar sig $30 000

By: Dan Ashmore, CFA
Dan Ashmore, CFA
Dan bor för närvarande i Medellin, Colombia, där han desperat försöker lära sig tillräckligt mycket spanska för att kunna… Läs mer.
on maj 19, 2022
  • Dow Jones och Bitcoin har mötts i mitten, båda handlade nära $30 000
  • Båda tillgångarna har rasat sedan de nådde toppnivåer nära $37 000 respektive $69 000
  • Amerikanska aktier stängde sin värsta dag sedan juni 2020 idag, medan Bitcoin föll med 25% under två dagar.

Efter den senaste börsnedgången i onsdags, med aktier som stängde nära 4%, handlas Dow Jones på 31 500 dollar. I vad som skulle ha verkat osannolikt för inte så länge sedan, stirrar indexet nu ner i fatet på den psykologiskt viktiga $30 000-nivån.

Märkligt nog gör Bitcoin detsamma – handlas för 29 000$ efter ett 25% fall förra veckan. Implosionen av Terras 18 miljarder dollar stablecoin, UST, och den medföljande infödda token Luna, som en gång var värd 42 miljarder dollar, utlöste smitta på kryptomarknaderna. Inte hjälpte Bitcoins sak var att Luna Foundation Guard (LFG) översvämmade marknaden med säljorder på 80 000 bitcoins i ett meningslöst försök att försvara UST-pinnen. Dessa händelser drog ner Bitcoin från nära 40 000$ till där det nu sitter.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Känsla

Sentimentet har inte varit så baisse på länge, eftersom alla variabler verkar motverka investerare. Vi har en skenande inflation (jag önskar att jag hade en bitcoin för varje gång jag har skrivit den frasen under den senaste månaden), en hökisk Fed och en svår geopolitisk situation. Jag ser dessa beskrivas som makro motvind, men de känns mer som makroorkaner för mig. Det är fult där ute.

Så, medan Dow och Bitcoin båda har vänt mot 30 000 $ utanför denna senaste risk-off-miljö, om vi zoomar ut har duon tagit väldigt olika vägar till prismärket. Om man tittar på avkastningen sedan strax före uppkomsten av COVID-20 (20 januari, annars känd som en livstid sedan), är skillnaden i volatilitet stor.

flyktighet

Dow nådde sin topp i de högsta $36 000 i januari 2022, medan Bitcoin gjorde sitt bästa Icarus-intryck i november-21, upp till $68 700 innan dess vingar smälte. För att kvantifiera skillnaden i volatilitet i numeriska termer (för er matematiknördar där ute), har standardavvikelsen för daglig avkastning för Dow sedan 20 januari varit 1,7%, men nästan tre gånger större med 4,7% för Bitcoin. Detta betyder att två tredjedelar av dagliga rörelser har varit mindre än +/- 1,7% för Dow, men mindre än +/- 4,7% för Bitcoin. Trots denna klyfta i volatilitet har riktningen för de dagliga prisrörelserna varit mycket korrelerad, med en korrelationskoefficient på 0,88 (för de oinitierade är poängen 1 en perfekt korrelation. Till exempel korrelationen mellan KPI-talet som stiger och politikerna att nämna ordet ”övergående” är 1).

Därför visar en korrelation på 0,88 att eventuella frikopplingsargument för Bitcoin fortfarande är långt borta – just nu fortsätter det att följa rörelserna på den bredare marknaden.

Vem når $30 000 först?

För att nå 30 000$ måste Dow falla 4,5%, medan Bitcoin måste hoppa 2,4%. Om man tittar på avkastningen under de senaste två åren har en nedgång på 4,5% i Dow inträffat sju gånger. Sex av dessa var i den kaotiska månaden mars 2020, när marknaderna försökte ta reda på vad exakt detta märkliga virus som kallas COVID-19 betydde för världen. Den enda andra gången ett så här stort fall inträffade var nedgången med 6,9% den 11:e juni 2020 , när ett Fed-meddelande som bekräftade att det inte skulle bli fler räntesänkningar överraskade marknaden.

Bitcoin, å andra sidan, har hoppat 2,4% inte mindre än 161 gånger under samma tidsperiod. Så om du sätter en pistol mot mitt huvud och frågar mig vilken som kysser $30 000 först, så tar jag Bitcoin utan att tveka. Det är inte bara ett mindre hopp i procent, på +2,4% jämfört med -4,5%, utan Bitcoin är den överlägset mer volatila tillgången, som diskuterats ovan.

Såvida inte…

Om du inte har blivit så pessimistisk på marknadsläget att till och med ett hopp på 2,4% för Bitcoin verkar orealistiskt. När jag skriver detta har Dow stängt med 3,6% och jag kämpar för att komma ihåg när jag senast såg ett grönt nummer på min skärm.

Men på fullaste allvar, medan den (kortsiktiga) satsningen här uppenbarligen är Bitcoin, oavsett vad du tycker om marknaden, belyser själva premissen i den här artikeln hur långt vi har fallit från bara början av året. Bitcoin handlades för 46 000$ och Dow till 36 000$ när vi gick in i 2022, och nu bedömer vi båda till riktmärket 30 000$.

Med S&P 500 som stängs med 4% idag, för sin värsta dag sedan juni 2020, låt oss bara hoppas att jag inte skriver samma artikel nästa månad och frågar om S&P eller Bitcoin rör 3 000$ först. Hej, kanske S&P 500 slår både Bitcoin och Dow till $30 000? Du hörde det här först (det är ett skämt, bara för att bekräfta – tillgångar kan bara gå ner i pris, har jag nyligen insett)

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, Capital.com
9.3/10