Intervju: ByBit lanserar likviditetspooler som erbjuder upp till 30% APY

By: Dan Ashmore, CFA
Dan Ashmore, CFA
Dan är dataanalytiker på Invezz och kombinerar kvantitativa färdigheter och en makrobakgrund för att sammanställa analyser om en rad… Läs mer.
on maj 24, 2022
  • Likviditetspooler annonseras som erbjuder upp till 30% APY
  • BTC-, ETH- och BitDAO-pooler kommer alla att paras ihop med USDT
  • Vi frågar om Tether-risk, rädsla efter UST-kollapsen, risker och mer

ByBit, den 17:e rankade kryptovalutabörsen som traditionellt fokuserat på derivatmarknader, har tillkännagett lanseringen av protokoll för likviditetsutvinning. Poolerna är tillgängliga över Bitcoin, Ethereum och BitDAO, alla parade med USDT – intressant mitt i den senaste nedkopplingen till 95 cent.

Annonserad för att erbjuda upp till 30% APY, tyckte jag att detta var ganska intressant i kölvattnet av Terra-kollapsen och den väl omtalade implosionen av Anchor-protokollet, som erbjöd 20% APY. Jag hade andra frågor också, så skickade några frågor till ByBits chef för finansiella produkter, Bill Xing.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

För en snabb videosammanfattning av intervjun, se inbäddningen nedan. Hela intervjun finns nedan.

Invezz.com (IZ): Tror du att investerare kommer att vara mer försiktiga med att hälla pengar i hög-APY-produkter (som 30% APY som erbjuds här) efter den högpublicerade kollapsen av Anchor och Terra-ekosystemet?

Bill Xing, chef för finansiella produkter på Bybit (BX): Bybit Earn har alternativ som passar alla riskaptit. Produkter som Flexible Savings erbjuder lågriskavkastning på kryptotillgångar. Våra Liquidity Mining-produkter ger användarna flexibiliteten att välja det risk-/avkastningsförhållande som fungerar för dem, med 30% APY som representerar den övre delen av skalan för användare som har volatila tillgångar i sina likviditetspar. Som jämförelse erbjöd Anchor-protokollet endast upp till 20% APY på Terras UST.

IZ: Alla tre likviditetspoolerna är parade med Tether. Varför valde du Tether framför andra stabila mynt, och har du någon oro efter att de nyligen drabbats av sin egen de-pegging och handlat så lågt som 95 cent på vissa börser?

BX: Tether är en helt annan produkt än UST, eftersom den stöds av tillgångar som motsvarar dollar. Tethers korta de-pegging var en reaktion på de extrema omständigheterna kring kollapsen av TerraUSD och inte på grund av ett fel i dess produkt. Faktum är att företaget lyckades lösa in miljarder dollar som utlovat under hela krisen. Dessutom planerar Bybit att lägga till USDC-par inom en snar framtid för att tillgodose våra användares behov.

IZ: Vad händer med likviditetspoolerna här om, teoretiskt sett, Tether drabbas av en annan avkoppling som liknar förra veckans händelser, och en massförsäljning av alla Tether sker från likviditetspoolen?

BX: En kort depegging till $0,95 kan lätt absorberas av marknaden och kommer inte att påverka våra likviditetspooler. Dessutom kan en kortsiktig depegging resultera i ytterligare intäkter för användare i våra likviditetspooler. Sammantaget balanserar Bybit våra likviditetspooler för våra användares räkning, även i tider av stress på marknaden. Om någons positioner blir orättvist stängda kommer Bybit att kompensera dem tillbaka till det rimliga marknadspriset.

IZ: Kan du vänligen utveckla hur den annonserade APY på upp till 30% beräknas? Kommer det till 100% från handelsavgifter? Är det hållbart?

BX: De 30% APY vi erbjuder härrör från hävstång, vilket innebär att vi lånar ut användaren extra pengar att sätta in i poolen. Detta ger dem en större andel av poolens avgifter, vilket motsvarar den högre APY. Vi använder också en avancerad strategi för att maximera utnyttjandegraden av likviditeten. Det är hållbart så länge som den underliggande handelsmarknaden också är hållbar.

IZ: Du säger att avkastning som är större än 30% kan uppnås genom hävstång. Vilken LTV-gräns läggs på hävstång här? För det andra, under stora kraschdagar på kryptomarknaden (liknande vad vi såg under UST-debaclet förra veckan), kommer investerare alltid att kunna möta marginalkrav, eller finns det en chans att transaktioner till börser kan sakta ner som vad som hände med många som likviderades på Anchor förra veckan?

BX: Vi beräknar likvidationspriset med hjälp av en matematisk formel och tillåter maximalt 3x hävstång, vars detaljer finns på vår webbplats. Bybit har betydande marknadsdjup och den bästa likviditeten i klassen; vårt handelssystem har klarat tidens prövningar, oavsett volymen på kryptomarknadens aktivitet. Även om blockkedjehastighet inte är något vi kan kontrollera (vilket visades av Terra-kedjan förra veckan), kommer Bybit att påminna användarna om deras belånade likviditetsposition närmar sig en riskfylld nivå.

IZ: Du säger att risken för permanent förlust minimeras genom automatisk ombalansering i poolen. Eftersom detta koncept med impermanent förlust är unikt för kryptolikviditetspooler, och ofta är den första frågan som de nya på rymden ställer, kan du vänligen utveckla exakt vad denna risk är?

BX: Permanent förlust uppstår när priset på en kryptotillgång ökar eller minskar efter att användare sätter in dem i en likviditetspool. För vissa användare kan det betraktas som en alternativkostnad jämfört med att hålla kryptotillgångarna och inte lägga dem i likviditetspoolen. Anledningen till att detta är obeständigt är att de intjänade handelsavgifterna över tiden skulle kunna motverka denna risk, särskilt om det händer mycket handelsvolym i likviditetspoolen. Därför anses permanent förlust inte vara betydande om inte priset på nämnda kryptotillgång fluktuerar mycket. För att lära sig mer om detta kan användare kolla in den här kalkylatorn av Daily DeFi som använder Uniswaps konstanta produktformel för att bestämma obeständig förlust.

IZ: Försäkringsfonden låter spännande – annonseras som ett sätt att ”skydda handlare från negativt eget kapital och betydande förluster bortom en handlares positionsmarginal”, kan du förklara hur detta fungerar och var det finansieras från?

BX: Vår försäkringsfond hjälper till att skydda handlare från negativt eget kapital och betydande förluster utöver en handlares positionsmarginal, och finansieras från vår sida. Eftersom tillgångar delas upp i halva USDT när de läggs till poolen, kan vi lättare hantera riskerna i poolen.

IZ: Med fokus på investerare som sannolikt kommer att vara betydligt mer fokuserade på riskerna som dessa avkastningsgenererande protokoll har, skulle du kunna klargöra vilka ytterligare risker det finns för att generera avkastningen här, förutom den permanenta förlusten som diskuterats ovan? Förmodligen finns det andra risker här utöver prisrisken med att hålla BitDAO, BTC eller ETH?

BX: Våra likviditetspooler har alternativ för alla riskaptit, inklusive lågriskoptioner. De högre APY:erna som är tillgängliga via hävstång kommer med likvidationsrisk, men denna kan mildras via vår försäkringsfond och är mycket lägre än vid handel med exempelvis derivatkontrakt.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, Capital.com
9.3/10