Skräckhistorien om Bitcoin som faller under $22K

By: Dan Ashmore, CFA
Dan Ashmore, CFA
Dan är dataanalytiker på Invezz och kombinerar kvantitativa färdigheter och en makrobakgrund för att sammanställa analyser om en rad… Läs mer.
on maj 26, 2022
  • Diagramhistorik kan vara till hjälp när den används i kombination med makrovy
  • Intressanta historiska mönster pekar på att Bitcoin sjunker under $22K, men är detta giltigt 2022?
  • Jag dyker ner i diagrammen och presenterar ett fall för och emot en våldsam Bitcoin-nedgång

Jag älskar Bitcoin. Den håller en position i min portfölj, och jag tänker inte sälja den någon gång snart. Jag kanske eller kanske inte ens pysslar med den udda profilbilden för laserögon på mitt Twitter-konto. Ändå gillar jag att analysera björnargument för det och vissa har definitivt meriter. Om du inte kan slå ner ett motargument mot en tillgång du har med ett välstrukturerat svar, kanske du behöver omvärdera den positionen.

Terra grundare Do Kwon visar hur man inte bryter ner ett argument

Björnfodral

Jag stötte på ett intressant björnfall på Bitcoin den här veckan. Rekt Capital (en bra följ på Twitter om någon vill ha objektiv analys av magiska internetpengar, @rektcapital) släppte en tråd om 200-veckors glidande medelvärde (200-MA).

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Som diagrammet nedan visar har denna 200-MA historiskt sett fungerat som ett starkt stöd, men bara efter en våldsam men kort veke nedanför.

Hur våldsamma är dessa vekar under 200-MA? Tabellen nedan visar tre av dessa fall:

Datum Wick Under 200-MA
Början av 2015 -14%
Sent 2015 -14%
mars 2020 -28%

Hmmm. Så vi tittar på vekar mellan 14% och 28% under 200-MA. Med 200-MA för närvarande på $22 000, är det tyvärr inte utanför möjligheten att Bitcoin nu når detta märke. Skulle den uppfylla det, skulle en veke på -14% vara $19 000, medan en -28% veke skulle motsvara $15 500. Läskiga grejer, va?

Mina tankar

Jag gillar att blanda in lite teknik att använda i samband med min bredare analys, men vi måste vara försiktiga här i Bitcoin-sammanhang.

Två av de tre fallen ovan kom 2015, när Bitcoin bara var en baby, med ett börsvärde söder om 7 miljarder dollar. Jag är inte säker på att vi kan dra några konkreta slutsatser från diagram så långt tillbaka, med tanke på resan sedan dess. På den tiden var det fortfarande en nischtillgång som till stor del verkade inom internets nördiga hörn, inte den makrojura som för närvarande finns på Teslas balansräkning och genererar rubriker från CNBC och FT regelbundet.

När det gäller det slutliga scenariot i mars 2020 är jag tveksam till att lägga för mycket vikt på detta heller, med tanke på den svarta svanens karaktär av paniken mitt i COVIDs ankomst till platsen (notera till mig själv: använder uttrycket ”svart svan” alldeles för mycket nuförtiden, vilket är en paradox, eller hur?). Jag minns att jag tömde mitt skåp på jobbet och tänkte att jag skulle återvända till kontoret tre veckor senare, men det slutade med att jag tillbringade två år i mitt sovrum som en dömd fånge. Att extrapolera prisåtgärder från den Armageddon-månaden känns därför lite falskt.

Slutligen nådde vi faktiskt botten på 200-MA, utan någon veke under allt, vid den tredje gröna cirkeln ovan i diagrammet ovan i slutet av 2018. Även om detta verkligen stärker fallet för 2000-MA som stöd, gör det det ta bort glansen från alla vekanalyser, nu när vi har vekar på 0%, 14% och 28%.

Men $22 000-märket, som är den nuvarande 200-MA, är definitivt ett riktmärke jag håller ett öga på, eftersom vi fortsätter att blöda mot det. Även om vekeanalysen ovan är intressant, och absolut inte meningslös, tror jag att $22 000 som stöd skulle representera ett bra tillfälle att fylla på några köpordrar.

I verkligheten är vi här beroende av den bredare makromiljön. Visst, det är alltid fallet, men det känns mer betydelsefullt nu när rädslan är på sin högsta nivå och marknaderna svänger fram och tillbaka från den trevande geopolitiska situationen, kväljande inflation och en Federal Reserve som är lika obeslutsam som jag när den står inför med en sjusidig meny på en mexikansk restaurang (alla rätter ser så bra ut, men de är alla så lika – det ger mig ett fruktansvärt fall av beslutsförlamning).

Slutsats

Säger jag att $22 000-märket är i spel med någonstans nära nog övertygelse för att ens överväga att sälja min dyrbara Bitcoin? Nej. Som jag sa, diagram är ett bra komplement till analys, men fungerar aldrig som den enda input för mig. Jag tror att det är särskilt sant med ett tillgångserbjudande som är så litet provutrymme som Bitcoin, och ett som har förändrats så fundamentalt under de senaste åren.

Men det är ett scenario som bevisligen kan hända, särskilt i denna flyktiga värld med egomana statschefer som invaderar andra länder efter behag, en Federal Reserve som till synes ändrar uppfattning dagligen och en hel mängd andra variabler som ingen omöjligen skulle kunna förutse.

Jag hatar att säga det, men det kan vara mer smärta här. Och hatttips till @RektCapital för analysen – han är en av de goa.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, Capital.com
9.3/10