Hur oljan har nyckeln till om börsen har nått botten

By: Dan Ashmore, CFA
Dan Ashmore, CFA
Dan är dataanalytiker på Invezz och kombinerar kvantitativa färdigheter och en makrobakgrund för att sammanställa analyser om en rad… Läs mer.
on jun 9, 2022
  • Olja fungerar som skatt och korrelerar historiskt bra med lågkonjunkturer, drar ner sentiment och konsumtion
  • Gina Sanchez hävdade på CNBC idag att aktiemarknaden mestadels har prissatt Fed-höjningar och inflationer
  • Jag brukar hålla med, men när Saudierna och Putin har nyckeln till oljepriset kvarstår tvivel på kort sikt

De säger att Helen av Troja är ansiktet som sjösatte tusen fartyg. Tja, frågan ”har vi nått botten ännu?” har lanserat tusen artiklar. Eller så känns det åtminstone.

Ibland har människor för vana att överkomplicera saker och ting, så låt oss försöka ta det här till grunderna. Vi har några faktorer som spelar in, som gör den nuvarande ekonomiska situationen relativt unik (jag gav upp med att använda frasen ”oöverträffade tider” efter att varje nyhetsankare på varje station använde den dagligen under pandemin).

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

  • Geopolitisk situation (ryska kriget, oljesanktioner etc)
  • Fed höjer räntorna
  • Inflation
  • Tanken på att vi ”borde få” en korrigering efter en historisk hausseartad körning på över ett decennium

Geopolitik

Låt oss hålla det kort. Ryssland som invaderar Ukraina är fortfarande något jag kämpar för att komma över – ett krig i Europa 2022? Det är hjärtskärande och sorgligt och borde inte hända, men det gör det också omöjligt att förutse vad som kommer att hända härnäst på marknaderna.

Konsekvenseffekten i form av ekonomiska sanktioner, potentiell ytterligare rysk aggression och externa effekter på råvaru- och oljemarknaderna har dragit ner marknaderna. Men hur ska ett barn med en bärbar dator förutsäga vad Putin gör härnäst?

Verkligheten är att ingen vet. Finns det en chans att han drar sig ur snabbare än väntat och alla ovannämnda faktorer magiskt ”fixar” sig? Osannolikt, men jag antar att det är möjligt. Återigen, vi är nu över 100 dagar in i denna tragedi utan några tecken på andrum, och det kan lätt gå åt andra hållet. Marknaderna är följaktligen volatila och nervösa, och för närvarande utgår jag från antagandet att ingenting förändras här.

Fed höjer räntorna och inflation

Det är Jerome Powells värld, och vi lever alla bara i den. Eller åtminstone känns det så. Den mycket omdiskuterade Fed-ordföranden kan ändra marknader med ett enda ord, och just nu är omfattningen av förväntade höjningar dålig, med en lågkonjunktur som verkar oundviklig.

Men det betyder inte att vi inte nödvändigtvis har nått botten. Aktierna har rasat snabbare än min respekt för Kylian Mbappé (seriöst, håller du din egen klubb gisslan? Kom igen). Vi är nu vid en punkt där S&P 500 är ned 14% YTD och Nasdaq är nere med 23%.

Jag trodde att Gina Sanchez, VD för Chantico Global och CMO för Lido Advisors, hade några intressanta tankar om detta när hon var på CNBC i morse.

Fed är till stor del prissatt, om man tittar på vart S&P har tagit vägen. Problemet med alla Fed-stimulanser under de senaste två decennierna är att de inte hittade sin väg in i inflationen förrän helt nyligen; de hittade sin väg in i tillgångsprisinflationen

Gina Sanchez

Hon nämnde också att de genomsnittliga P/E-talen har sjunkit från 20 till 18. Så det känns som att vi har det här inbakat – speciellt när man tittar historiskt på hur värderingarna har förändrats under tidigare lågkonjunkturperioder. Vid det här laget vet vi att Fed höjer, och nyheten i morse att ECB bekräftade en höjning på 25 bp vid nästa månads möte förstärker det bara ytterligare. Jag tenderar att luta mig mot Sanchez åsikt här, i och med att vi nu kan markera potentiella höjningar som en baisseartad faktor – marknaden har redan reagerat därefter.

Olja

Olja, å andra sidan, är inte så säker – om vi tar oss tillbaka till att förutsäga Putins agerande ovan. Och medan Ryssland fortsätter att föra sitt krig mot Ukraina, övergår ögonen i oljevärlden till saudierna, som plötsligt har nyckeln, mitt i pågående sanktioner mot Ryssland.

Joe Biden planerar till och med att besöka Saudiarabien i sommar i ett försök att viska söta ord i de saudiska prinsarnas öron, vilket framhäver situationen vi befinner oss i. Effekten av olja kan inte underskattas – dess höga pris har i huvudsak tagit formen av en skatt, drar ut pengar ur ekonomin och trycker ned konsumenternas sentiment. Ta en titt på grafen nedan, om du är en av dessa visuella personer och inte vill höra mig tjata vidare.

Om saudierna och OPEC+ kontrollerar utbudet just nu, har efterfrågesidan varit över hela stället på grund av Kina. Dess noll COVID-lockdowns och stora beroende av externa leverantörer har fått marknadens efterfrågesida att gå upp och ner hela året, med tanke på att de har, ja, många människor som behöver mycket energi. Att Kina öppnar igen när oljepriserna redan ligger norr om 100 dollar per fat var inte precis goda nyheter för alla som gillar att köra bil, värma sina hem eller njuta av el – vilket senast jag kollade var en stor del av världen.

Så det finns ett par variabler här som gör det ganska svårt att förutsäga oljemarknaden.

Utsikterna (för oljepriserna) ser fruktansvärda ut… oljepriserna var höga innan Kina började öppna igen. Sedan började de öppna igen och det började sätta ännu mer press på oljan. Vi gör detta vid en tidpunkt då försörjningskedjorna redan var begränsade på grund av pandemi-relaterad arbetskraftsbrist … det här var en verklig utmaning och att få tillgång online kommer att ta tid

Gina Sanchez

Slutsats

Sanchez fortsätter med att hävda att även om aktiemarknaden redan har räknat in många negativa nyheter och att hon inte ser att P/E-värderingarna kommer tillbaka till den 16X-nivå vi såg före GFC (för närvarande 18), kan det finnas ytterligare volatilitet till nedsidan på kort sikt.

Jag brukar hålla med. Vilket tar mig till den sista faktorn ovan, som du kanske har märkt att jag utelämnade – detta koncept att vi ”borde få” en korrigering. Det har nu hänt – vi ser inte längre shitcoin-skärmdumpar av 1000X cirkulera på Twitter, och NFT:er går inte längre för miljontals dollar dagligen längre. Skummet har blåst av och sentimentet är nu extrem rädsla, vilket tenderar att hända när börsen faller 20%.

Min magkänsla är att det mesta av galenskapen är över, eller det är verkligen vad jag säger till mig själv när jag gråter mig till sömns varje natt när jag ser min portfölj nu jämfört med för sex månader sedan. Visst, jag är med Sanchez i att vi kan se ytterligare nedgångar när marknaden överskrider det ”rättvisa” värdet, men att försöka förutsäga de tar mig tillbaka till vad jag påstod tidigare – om du inte har en direkt linje till Putin, de saudiska kontoren eller den kinesiska administrationen, är det ett dårspel.

Större delen av skadan kan vara skedd, men för tillfället har jag fortfarande stablecoins och lågrisktillgångar, ett tag till åtminstone tills vi får lite mer klarhet från de geopolitiska generalerna.

Marknaden ödmjukar dig. Det har aldrig varit mer sant. Spänn fast dig.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, Capital.com
9.3/10