Tokeniserade aktier och aktieuppdelningar

By: Dan Ashmore, CFA
Dan Ashmore, CFA
Dan är dataanalytiker på Invezz och kombinerar kvantitativa färdigheter och en makrobakgrund för att sammanställa analyser om en rad… Läs mer.
on jun 9, 2022
  • Amazon delade upp varje aktie i 20 denna måndag, dess första uppdelning sedan 1999
  • Tokeniserade aktieplattformar speglar i huvudsak marknaden
  • DeFiChain är en sådan plattform som förhandlade fram splittringen utan problem

Aktieuppdelningar

Jag har länge trott att aktieuppdelningar sammanfattar hur fåniga människor kan vara.

För den oinvigde har en aktieuppdelning ingen effekt på grunderna för en aktie, bara ”uppfattningen” av den. Till exempel genomförde Amazon sin första aktieuppdelning sedan 1999 tidigare i veckan, vilket innebär att istället för att en investerare innehar en aktie värd $2 340, äger de istället 20 aktier värda $117 vardera, för totalt $2 340.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Ingenting förändras, men tillvägagångssättet används ofta av företag när nominella siffror blir stora, vilket gör att aktien verkar mer överkomlig och tillgänglig. I Amazons fall steg aktiekursen med cirka 2% efter uppdelningen (även om den fortfarande är nere med cirka 10% sedan planen tillkännagavs för tre månader sedan).

DeFi

Det finns dock en egenhet här när det kommer till DeFi. Som en kryptofantast som gillar att arbeta på kedjan är jag superintresserad av tokeniserade aktier, eftersom jag har aktier som en del av min portfölj. Möjligheten att investera i dessa on-chain erbjuder förmåner som större tillgänglighet (vissa jurisdiktioner gör det svårt att köpa aktier), större handelsflexibilitet (konventionella mäklare stänger handel utanför marknadstider, medan blockkedjan är öppen 24/7), samt möjligheten att undvika KYC.

Men om du har exponering för en aktie via en tokeniserad tillgång i kedjan, vad händer när den aktien uppdelas, som i fallet med Amazon?

DeFiChain

För att underlätta förklaringen kommer jag att använda exemplet med Amazon-aktier och DeFiChain – den tokeniserade tillgångsplattformen som jag intervjuade för några månader sedan. Om du är intresserad av en djupare dykning i tokeniserade aktier kan den intervjun läsas här.

Kort sagt, inga värdeförändringar. Samma som på aktiemarknaden, alla som tidigare innehaft en tokeniserad Amazon-tillgång (dAMZN), har nu 20 av dem, värda samma totala värde. Processen slutfördes i två steg: först låste DeFiChain alla befintliga dAMZN-tokens, och när marknaden öppnade igen till de split-justerade priserna började DeFiChain återspegla det justerade priset. En grafisk förklaring kan ses nedan:

Slutsats

Det är en annan aspekt av tokeniserad aktiehandel som är smidig och effektiv. I det här fallet matchar det aktiemarknaden, eftersom mäklare också kommer att ha gjort ovanstående sömlöst. Men de andra fördelarna med tokeniserade aktier kvarstår – det finns helt enkelt betydligt mer frihet, tillgänglighet och effektivitet. Det senare gäller både för kapitalhantering och tid – inte bara är det snabbare när man kringgår KYC och andra regulatoriska hinder, utan ofta kan tokens användas som säkerhet, eller andra mer nischade användningar som likviditetsbrytning, i fallet med DeFiChain.

Så, för att avsluta saken, ingenting här har förändrats med aktieuppdelningen, om du skulle vara nyfiken.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, Capital.com
9.3/10