Ad

Kryptokrasch orsakad av Celsius Network: vad det hela betyder, en djupdykning

Av:
Jun 13, 2022
Listen
  • Celsius har ställt in uttag, men vad betyder det för deras solvens och marknaden som helhet?
  • Data visar att Celsius investerat i Anchor Protocol, Terra-plattformen som gick till noll förra månaden
  • Tether och Kanadas näst största pensionsfond är bland Celsius-investerare – kommer smittan att sprida sig?

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google Nyheter för de senaste uppdateringarna >

Kära nån. Det känns som att jag bara igår skrev en djupdykning i Luna/UST-dödsspiralen som skickade kryptovalutamarknaderna i en härdsmälta – Bitcoin föll från $40 000 till $30 000 och ett helt ekosystem försvann.

Letar du efter signaler och varningar från proffshandlare? Anmäl dig till Invezz Signals™ GRATIS. Det tar 2 minuter.

Jag vaknade i morse för att se Bitcoin handlas för $23 500, när utlåningsplattformen Celsius meddelade att de avbröt alla uttag och överföringar. Måndagar är redan tuffa nog – kom igen. Men jag antar att ytterligare en dödsspiral är på sin plats.

Vad betyder det här?

Copy link to section

Innan vi dyker in, låt mig snabbt förklara vad Celsius är i enkla termer för dem som inte vet. Den fungerar på samma sätt som en bank – men en väldigt aggressiv bank (jag växte upp i Irland och levde under vår bankkris 2008, så jag har tyvärr sett ekon av detta tidigare!).

Kunder sätter in sin krypto i Celsius (Bitcoin, Ethereum, vad som helst), och plattformen lånar ut denna krypto till låntagare. Därför lämnar kunden över sin krypto till Celsius, som i sin tur lånar ut den, som en bank. Celsius betalar insättare en avkastning, vilket är motivet för kunder att sätta in sin krypto hos Celsius. Denna avkastning är dynamisk och varierar från gång till gång. Jag drog de senaste kurserna på Bitcoin, till exempel, från Celsius-webbplatsen och klistrade in nedan. Bitcoin är bara ett exempel – det finns möjlighet för insättare att tjäna en avkastning på alla möjliga olika kryptovalutor och stablecoins.

Som framgår av ovanstående kan denna avkastning höjas om insättare väljer att ta emot sina belöningar i plattformens inhemska token, Celsius (snarare än den valuta som de sätter in).

Alla som valde att jaga denna extra avkastning och ta emot Celsius-tokens har förmodligen ångrat det, jag tycker det är rättvist att säga. När jag skriver detta är dess börsvärde 66 miljoner dollar, en minskning med 97% från rekordnivån på 1,7 miljarder dollar, för nästan ett år sedan på dagen. Om det inte var så förödande skulle prisgrafen vara nästan poetiskt symmetrisk, eller hur?

Celsius pausar uttag

Copy link to section

Precis som jag nämnde ovan gick bankerna under i mitt hemland Irland redan 2008. Så småningom var de tvungna att räddas av IMF i ett räddningspaket på 67,5 miljarder dollar (i sammanhanget är vi ett litet land – det uppgick till över 40% av vårt BNP och är en av de största bankkriserna i historien). Det är samma situation här, det finns nu farhågor att Celsius är på obestånd efter gårdagens besked.

Så låt oss se vad detta betyder.

För det första är den kvalitativa sidan enkel och ganska fördömlig. En verksamhet som Celsius är beroende av likviditet för att fungera. Om kunderna inte längre känner sig bekväma med att sätta in, finns det ingen affär – igen, precis som en bank. Så ett tillkännagivande som gårdagskvällens, att kunder har förlorat tillgången till sina pengar, är uppenbarligen det värsta tänkbara som kan hända eftersom det förstör förtroendet framöver. Av denna enkla anledning är två saker omedelbart extremt tydliga och behöver inte vara alltför komplicerade:

  1. Celsius är i massiva, massiva problem, och deras beslut att avbryta uttag tvingades på dem, och det är ett sista försök att rädda verksamheten
  2. Förtroendet för den långsiktiga modellen är nu borta, och det i sig är ett dråpslag

Den första punkten kommer jag att utveckla härnäst och bedöma hur mycket problem de är i, samt hur de kom till denna plats. Det andra är precis vad vi såg med Terra-dödsspiralen – krisen är en kris i sig, utan att låta som ett alldeles för förvirrande Christopher Nolan-manus här. En affärsmodell som förlitar sig på kundernas förtroende för en centraliserad byrå kommer inte att gå bra när just samma centraliserade byrå bränner dessa kunder. Hur tråkigt det än är, du vet vad som måste hända när en hund biter mjölkmannen, eller hur? (på tal om, har on-demand livsmedelsleveranser gjort mjölkmän föråldrad? Jag har inte hört talas om termen på länge, länge, och har inte sett en tröskel staplad full av mjölkkartonger).

Lustigt nog är Celsius en bra källa till råd här om hur viktigt det är att behålla tillgången till dina pengar:

Sa någon ironi?

Vad hände här egentligen?

Copy link to section

“På grund av extrema marknadsförhållanden tillkännager vi idag att Celsius pausar alla uttag, byten och överföringar mellan konton”, sa Celsius Network i sitt uttalande. “Vi vidtar denna åtgärd i dag för att sätta Celsius i en bättre position att över tid uppfylla sina uttagsförpliktelser.”

Jag skrev om potentialen för att något liknande skulle hända i den tidigare nämnda artikeln i Lunas dödsspiral, och det borde inte komma som en överraskning för marknaden. Luna var ett mynt på 42 miljarder dollar vid sin topp, medan UST var ett stablecoin värt 18 miljarder dollar – och det fanns 17 miljarder dollar i Anchor Protocol. Detta är en kolossal mängd kapital, och det kan inte bara försvinna utan smittoeffekter. Celsius verkar vara ett av dessa smittoffer. Jag tror inte att de kommer att bli det sista.

Den första märkliga röda flaggan för Celsius kom specifikt när ryktena nedan började cirkulera förra månaden, påstådda att Celsius var inblandad i diskussioner om ett Terra-köp när krisen gick ner förra månaden. Varför, ska vi fråga, brydde sig Celsius? Kan det vara så att de på något sätt är inblandade i Terra? Om det bara fanns en plattform där ett företag kunde tjäna lätt avkastning…

Detta var en röd flagga i sig, men det gick också rykten på Twitter om potentiella domedagseffekter. Konspirationer cirkulerar varje dag i krypto, och de flesta är inte värda att uppmärksamma, men slutsatsen här är tydlig: detta är en smitteffekt från Terra-krisen, och risken för alla avkastningsbetalande produkter ökade kraftigt i kölvattnet av Terras kris. Som jag sa i förra artikeln, vem vet vilka företag som investerat i Anchor bakom kulisserna? Vem vet vad de gjorde med investerar- eller kundmedel medan de väntade på att distribuera dem?

Siffror

Copy link to section

Det är nu uppenbart att ryktena, naturligtvis, var mer än bara rykten (allt detta prat eller rykten får mig att vilja lyssna på ett av de bästa albumen genom tiderna, av en viss Fleetwood Mac). Och det är här det blir intressant, eftersom vi har blockkedjan på vår sida som sänder allt i realtid. Efter att ha avslutat sin serie B-insamling i november förra året, värderades Celsius till 3,5 miljarder dollar, medan VD:n uppgav att de hade 28,6 miljarder dollar i förvaltat kapital (AUM).

https://twitter.com/MikeBurgersburg/status/1521598805392740355

Denna rapport för fem veckor sedan från The Logic visade då att AUM hade sjunkit till 12 miljarder dollar. De visade sig också vara involverade i UST-krisen. Om man gräver ner sig i blockkedjan har den här plånboken en ful läsning (seriöst, om du tyckte att din portfölj såg dålig ut, ta en titt på den), som visar att den tar ut pengar från Anchor Protocol under UST-fiaskot. Åh ja – och plånboken tillhör Celsius. Hoppsan.

Om jag skulle se min låneplattform dra ut 225 miljoner dollar från Anchor, utöver ovanstående rapport som lyfter fram AUM-fallet, såväl som det fortsatta baisseartade makrosentimentet och nedfallet från UST-krisen, skulle jag vara mycket rädd för mitt kapital, att minst sagt. Och det är en ganska uppenbar slutsats att nå, vilket innebar att många trodde det. Och plötsligt har vi ett kapital som plattformen inte klarar av.

Blockkedje-analysföretaget Nansen hävdade också att Celsius också kan ha “betydande ETH-skulder”. De hade inte fel. Ta en titt på den här adressen, eftersom Celsius överförde över 320 miljoner dollar i krypto till FTX-börsen innan han tillkännagav att uttagen avbröts i ett desperat försök att stärka likviditeten.

Vad betyder det framöver?

Copy link to section

Jag tror att det är slutet för Celsius. Jag kan helt enkelt inte föreställa mig hur de återställer förtroendet för affärsmodellen härifrån, även om de överlever insolvens på kort sikt. De är nu på samma plats som Do Kwon och hans Terra-kamrater var, desperat flaxande runt med sina Bitcoin-försäljningsordrar för att stötta upp pinnen.

Jag antar att de skulle kunna slås samman med den nu omdöpta Luna Classic, och skapa någon slags ny airdrop – kanske de skulle kunna kalla det Fahrenheit? Åh, jag gillar det namnet. Sälj några NFT:er och det kan vara ett börsvärde på 1 miljard dollar där.

Men seriöst, timingen kunde inte vara sämre här – investerare är fortfarande brända av UST-fiaskot, aktiemarknaden kraschar och rädslan för lågkonjunktur växer (om vi inte redan är i en sådan). Plånböckerna tunnas ut i takt med inflationskrisen, och vart du än vänder dig finns det dåliga nyheter. Nu vill du att jag ska lita på dig igen med mina pengar efter att du bränt mig förut? Nej tack.

Men det är det bästa scenariot – där Celsius överlever tillräckligt länge för att ens försöka återuppbygga verksamheten. Jag kan inte se att det händer.

Smitta

Copy link to section

Som jag har sagt flera gånger är detta en bieffekt av smitta, och smittan kanske inte är över. Det är tråkigt, för i likhet med Terra-fiaskot har privatinvesterare kvar väskan på grund av att de bär risker som de inte visste att de tog från början. Många kände inte till mekanismen bakom UST stablecoin, precis som många inte visste att Celsius jagade avkastning via Anchor Protocol.

Dessa smitteffekter kanske inte heller är över. Om jag var du skulle jag sitta kvar tills det blåser över – avkastningen du får tillbaka kompenserar dig inte tillräckligt för vänstersvansrisk, vilket är betydligt mer troligt i denna risk-off-miljö.

Bara för att illustrera de potentiella följdeffekterna här, investerade Kanadas näst största pensionsfond (CDPQ), med $420 miljarder AUM enligt deras hemsida, $400 miljoner i en finansieringsrunda i Celsius i oktober. Deras vicepresident berättade för Financial Times då att fonden var fokuserad på att göra “opportunistiska” investeringar i “diamant in the rough” företag i tidiga skeden som utnyttjar blockkedjeteknologi, som en del av sin exponering på 40 miljarder dollar mot finansiella tjänster över hela världen.

“Det här är ett litet diversifieringsspel. Vi kommer inte att gå all-out på digitala tillgångar”, sa han och tillade att CDPQ inte skulle överväga att allokera medel direkt till digitala tillgångar. “Bitcoin? Nej, absolut inte”, sa han. Hoppsan.

Tether

Copy link to section

Allas favorit stablecoin, Tether, är också inblandade – vilket naturligtvis är enorma nyheter för hälsan och likviditeten i hela kryptoekosystemet. Tether lånade ut 1 miljard dollar till Celsius 2021 och tog ut en ränta på mellan 5% och 6% enligt Celsius VD Alex Mashinsky. Medan Tether hävdar att all låneaktivitet är “överbelånad”, är de också en tidig investerare i Tether (de var till och med huvudinvesteraren i finansieringsrundan i juni 2020) och tvingades utfärda ett uttalande där de nekade sitt engagemang.

Även om Tethers investeringsportfölj inkluderar en investering i företaget, som representerar en minimal del av vårt eget kapital, finns det ingen korrelation mellan denna investering och våra egna reserver eller stabilitet.

Marknadspåverkan

Copy link to section

Marknaderna faller fritt. I ljuset av ovanstående, och det faktum att Tether hade sänkt kopplingen under UST-krisen till 95 cent, skulle jag inte ha förväntat mig att det skulle hålla så fast här. Även om den tekniskt sett har sjunkit, handlas den för närvarande till endast $0,9975 – fortfarande oacceptabelt för ett stablecoin, märk väl, men håller sig relativt stabil. Bli inte förvånad om detta förändras inom en snar framtid.

Å andra sidan har Bitcoin stigit på ett enkelriktat tåg till ‘Paintown’. Nedanstående endagsdiagram illustrerar detta väl och skapar en härlig 45-graders vinkel eftersom den har sjunkit från $28 000 till $23 500 i skrivande stund.

Visst, det är kris och det kommer att bli en dipp, men passar straffet brottet här? En nedgång på 16% är mycket, och jag tror inte att Celsius är helt ansvarig. Hade vi inte fått inflationssiffrorna på fredagen och medföljande kraschen på aktiemarknaderna, är konsekvenserna inte så drastiska. Mainstream media kommer sannolikt att fokusera på en annan kryptodödsspiral, men vädret utanför är skrämmande – och allt beror inte på Celsius.

Celsius har dock Bitcoin, precis som Do Kwon höll Bitcoin under UST-krisen. Det motsvarar känt säljtryck, vilket får Bitcoin-innehavare att sälja, vilket orsakar mer panik och cykeln fortsätter. Har du hört den här delen förut?

Det är kundernas Bitcoin som likvideras och detaljhandeln – återigen – håller väskan. Så det är ännu en tråkig dag för krypto i vad som är en väldigt het körning. Men om ni ska ta bort en sak från allt detta, vänner, så är det att i det här fallet har Bitcoin-maxisen aldrig varit så korrekt:

Inte dina nycklar, inte dina mynt.

Ad

Vill du ha krypto-, forex- och aktiehandelssignaler som är lätta att följa? Gör det enkelt att handla genom att kopiera vårt team av professionella handlare. Konsekventa resultat. Registrera dig hos Invezz Signals™ idag.

0/10
Learn more
Bitcoin Celsius Boskap & kött Kryptovaluta Pensioner